Diploma de MBA, certificat de garantie in ochii angajatorului?

Marti, 21 Februarie 2012, ora 12:36
3302 citiri
Diploma de MBA, certificat de garantie in ochii angajatorului?

MBA-ul iti confera credibilitate in fata angajatorului, in Romania, desi obtinerea lui presupune un efort considerabil. Angajatorii stiu ca un MBA te invata sa fii cu adevarat eficient si productiv la locul de munca, o spun chiar absolventii unui astfel de program.

Honoria Sauciuc, Project Management Director la Romsys, vorbeste despre modul in care este perceput un absolvent de MBA de catre angajatori - din perspectiva absolventului unei scoli de business, dar si ce inseamna sa fii femeie in domeniul de afaceri, intr-un interviu acordat Business24.

"Un absolvent de MBA, chiar daca nu se prevaleaza de titlul sau, se prezinta intr-un alt mod la interviu. Iar angajatorul, chiar daca nu cauta explicit un absolvent de MBA, poate intui valoarea adaugata pe care o poate aduce candidatul, prin cunostintele sale generale in domeniul afacerilor, care ii permit o intelegere ampla a tuturor proceselor dintr-o organizatie, indiferent de rolul pe care il joaca.

Acest lucru este util si daca ai contact foarte mult cu clientul, pentru ca iti permite sa iti creezi relatii si afinitati la toate nivelurile", a spus Honoria Sauciuc.

Pe de alta parte, aceasta crede ca modul in care sunt evaluate programele MBA in strainatate este unul mai corect. Acolo, angajatorii sunt cei care au un cuvant important de spus in acordarea de calificative unui program, in functie de valoarea adaugata pe care o aduc absolventii in mediul de afaceri.

MBA-ul, un mediu sigur in care poti experimenta pana capeti incredere

Intrebata daca un MBA poate face o femeie mai puternica intr-o lume dominata de barbati, cum ar fi chiar specializarea ei - IT, Honoria Sauciuc a raspuns afirmativ.

"In cadrul unui MBA nu prea tine nimeni cont de gen si suntem toti colegi, de la egal la egal. Pentru unele dintre noi este o lectie importanta aceea ca daca am reusit in cadrul MBA-ului, care este foarte axat pe practica, sa ne masuram fortele si sa obtinem rezultate cel putin la fel de bune ca si colegii nostri, nu are de ce sa fie altfel in viata reala.

Domeniul IT nu este unul mai competitiv din acest punct de vedere decat altele, ci mai degraba intreg domeniul de afaceri si managerial sufera de un bias. Lucrurile se schimba treptat si cred ca schimbarea trebuie sa vina din sporirea increderii femeilor in fortele proprii, acesta este punctul cel mai delicat.

MBA-ul poate fi vazut si ca un mediu sigur unde poti experimenta pana capeti aceasta incredere", sutine Sauciuc, absolventa a MBA-ului Romano-Canadian de la Bucharest School of Management.

Angajat dedicat si student constiincios, se poate

Desi pare imposibil sa faci fata unui job solicitant si cursurilor consacrate de MBA, in acelasi timp, Honoria Sauciuc a gasit cheia prin care le-a impacat cu succes.

"In mod cert nu am realizat atunci cand am inceput cat de mare va fi volumul de munca acordat MBA-ului. Insa pe masura ce am dobandit tot felul de cunostinte si abilitati (time-management-ul este foarte important), am reusit sa fiu mult mai eficienta in tot ceea ce fac.

In plus, studiile de caz de la MBA erau o sursa de inspiratie si pentru solutii la serviciu, iar cursurile reprezentau o iesire din rutina care ma ajuta sa vad lucrurile intr-o alta perspectiva, proaspata si creatoare, cand ma intorceam la problemele de la serviciu.

Este o lectie importanta pentru mine, aceea ca daca continui sa faci lucrurile exact cum le faceai inainte, eventual depunand mai mult efort, vei obtine doar un progres limitat fata de efortul depus. Timpul acordat MBA-ului s-a dovedit a fi o investitie mult mai inteligenta pentru mine, chiar si pentru productivitatea la locul de munca", spune Honoria Sauciuc.

#diploma MBA, #MBA angajare, #absolventi mba, #programe mba romania, #avantaje mba , #Angajari