De luni, vor fi sanctiuni drastice pentru munca la negru

Sambata, 30 Ianuarie 2010, ora 11:25
1743 citiri
De luni, vor fi sanctiuni drastice pentru munca la negru

Angajatorii sunt obligati sa inregistreze datele din contractele individuale de munca cel tarziu cu o zi inainte de inceperea activitatii de catre salariat, stipuleaza o Hotarare de Guvern, ce va intra luni in vigoare luni.

"Prin intrarea in vigoare, luni, a Hotararii Guvernului nr. 37/2010, pentru modificarea si completarea HG nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta al salariatilor, angajatorii sunt obligati sa inregistreze elementele de identificare a tuturor salariatilor - nume, prenume, CNP, data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei COR, precum si tipul contractului - cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza", a explicat Dantes Nicolae Bratu.

Potrivit Legii nr. 130/1999, care este in vigoare, angajatorul inregistreaza la ITM contractele individuale de munca in termen de cel mult 20 de zile, ca si pana acum, iar pentru notificarea electronica a datelor din contract si pentru evidenta proprie se va conforma noilor prevederi.

Actul normativ, care intra in vigoare luni, introduce si noi contraventii.

Pentru fiecare contract neinregistrat conform noilor prevederi se aplica o amenda de 1.500 lei.

Pentru completarea registrului general de evidenta cu date eronate cuantumul amenzii aplicate de catre inspectorii de munca este de la 3.500 la 5.000 lei.

Pentru mai mult de 13 contracte individuale de munca neinregistrate se aplica o amenda fixa de 20.000 lei. 

#sanctiuni, # drastice, # munca, # la, # negru , #Angajari