Companiile din Romania promit salarii mai mari anul acesta

Luni, 22 August 2011, ora 17:44
1919 citiri
Companiile din Romania promit salarii mai mari anul acesta

Companiile din Romania vor majora in acest an salariile angajatilor cu 4-7%, in functie de nivelul postului si industrie, perspectiva de crestere salariala fiind, atat in Romania cat si la nivel international, moderata si precauta, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Consulteam, transmite Mediafax.

"Atat la nivel local, cat si global, se observa o usoara ascendenta, insa moderata si precauta in ceea ce priveste cresterile salariale, in Romania procentele variind intre 4% si 7% in functie de nivelul postului si industrie.

In ceea ce priveste cresterile salariale pentru nivelul de top si mid management putem observa o estimare in jurul valorii de 5,5%, mai mica fata de alte tari, precum Rusia (9,8%), Turcia (7,8%), Serbia (6%), dar mai mare fata de Bulgaria (5%), Polonia (4%), Italia si UK (3%), Germania, Grecia, Franta si Spania (2,5%)", se arata intr-un comunicat al Consulteam privind rezultatele Studiului Salarial Mercer 2011.

Una din doua companii continua sa faca angajari, in special in IT, FMCG si productie.

"Diferentele dintre valorile salariilor din Bucuresti si cele din restul tarii au scazut la aproximativ 15% pentru posturile de executie, pastrandu-se insa la aproape 40% pentru posturile de management.

Fluctuatia voluntara de personal (procentul de angajati care au parasit companiile din proprie initiativa) este si anul acesta in scadere, ajungand la o valoare medie de 6%. 

In Romania, perspectiva de bonus a ramas la fel de atractiva in 2011 ca si in anul trecut, dar sumele efectiv incasate de catre angajati ca bonusuri de performanta au fost mai scazute", se precizeaza in comunicat.

Studiul remarca si ca ponderea companiilor care vor pastra salariile la nivelul de anul trecut este in scadere, de la circa 30% din total la sub 15%. 

"In Romania am identificat cresteri destul de liniare in ultimii doi ani. In urma analizarii rezultatelor studiului salarial finalizat in luna august, la care au participat peste 150 de companii din majoritatea industriilor, estimarile pentru 2011 sunt de 6% per total buget salarii.

Companiile au acordat cresteri salariale similare anului trecut, dar cu toate acestea Romania ramane pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste puterea de cumparare.

Majoritatea bugetelor de cresteri salariale aprobate pentru acest an au fost directionate catre top performeri", a declarat Oana Datki, director de tara al Consulteam, reprezentant Mercer in Romania.

Microsoft a devenit cea mai valoroasă companie din lume, depășind Apple
Microsoft a devenit cea mai valoroasă companie din lume, depășind Apple
Microsoft a reușit să detroneze Apple, devenind compania cu cea mai mare valoare de piață din lume, o realizare care nu a mai fost atinsă de Microsoft din 2021. Conform unui raport publicat...
#companii, #salarii, #angajati salariu, #crestere salariu , #Angajari