Codul Muncii, dezbatut de Guvern si sindicate

Joi, 24 Februarie 2011, ora 16:57
1847 citiri
Codul Muncii, dezbatut de Guvern si sindicate

Reprezentantii guvernului si cei ai sindicatelor se intalnesc din nou, vineri, sa discute despre controversatele modificari ale Codului Muncii, pentru care Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului, informeaza NewsIn.

Sindicalistii sunt asteptati la Palatul Victoria la ora 11.00, dupa cum au precizat, pentru NewsIn, surse sindicale.

Pe masa discutiilor se va afla cea mai noua forma a proiectului noului Cod al muncii, care prevede, printre altele, ca un contract individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni, fata de cel mult 24 de luni in prezent.

O alta modificare este aceea ca pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie (fata de 30 de zile in prezent) si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere (fata de 90 in prezent).

In acelasi proiect se mentioneaza ca perioada in care se pot face angajari succesive de proba a mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni si ca preavizul in cazul demisiei nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie (fata de cel mult 15 zile calendaristice in prezent), respectiv de 45 de zile lucratoare pentru cei care ocupa functii de conducere (fata de cel mult 30 de zile calendaristice in prezent).

In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt, fata de 15 in prezent. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#codul muncii, # sindicate, # contract de munca, # perioada de proba de 90 de zile , #Angajari