Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cehia are nevoie de personal medical romanesc

Cehia are nevoie de personal medical romanesc
Ministerul Sanatatii din Cehia intentioneaza sa angajeze personal medical din Romania, Bulgaria si Slovacia, pentru a suplini lipsa de anestezisti si paramedici din sistemul medical local, a anuntat ministrul ceh de resort, Tomas Julinek, la postul public de radio, informeaza Prague Daily Monitor."Ne gandim serios sa recrutam personal din strainatate pentru a indeplini conditiile prevazute de noul Cod al Muncii (...). Avem in vedere pregatirea unor cadre medicale din noile state membre UE, din Slovacia, Bulgaria si Romania", a declarat ministrul ceh, adaugand ca o alta optiune pentru suplinirea lipsei de personal ar fi recalificarea altor categorii profesionale.
Noul Cod al Muncii - proiect al guvernului precedent, socialist, care a starnit controverse la Praga - prevede, conform reglementarilor europene, reducerea orelor suplimentare pe care le pot efectua medicii.

Astfel, Cehia se confrunta cu o lipsa de personal medical, dar si cu o lipsa de bani, in conditiile in care medicii si asistentele medicale din Cehia au plecat la munca in Marea Britanie, Germania si chiar Arabia Saudita, unde salariile sunt mai mari.

Dupa intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii, anul viitor, se estimeaza ca personalul medical ceh va continua sa plece la munca in strainatate. Vineri, Camera Deputatilor va fi in sesiune extraordinara pentru a discuta propunerea Partidului Civic Democrat ODS de modificare a Codului Muncii, insa exista slabe sanse ca proiectul sa treaca.

Codul a fost sustinut de sindicate, dar directorii de spitale avertizeaza ca el va limita serviciile medicale. Julinek a anuntat ca personalul serviciilor de urgenta va fi redus cu 80 de persoane, ceea ce va ingreuna actiunile de salvare si va limita numarul echipajelor de pe ambulante.

Pe de alta parte, solutia angajarii de personal medical din strainatate ridica anumite dificultati, intrucat limba constituie o bariera, cu atat mai mult cu cat este vorba despre termeni medicali.


Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 866 ori