Botis: Codul Muncii va crea 200.000 de locuri de munca

Joi, 10 Martie 2011, ora 12:51
2170 citiri
Botis: Codul Muncii va crea 200.000 de locuri de munca

Ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botis a estimat ca numarul de locuri de munca ce vor fi create ca urmare a modificarii legislatiei muncii va fi de 200.000 pana la finele anului, cu precizarea ca o mai bine de jumatate vor aparea ca urmare a limitarii muncii la negru, informeaza NewsIn.

Botis a precizat ca adoptarea Codului Muncii, conjugata cu adoptarea Legii zilierilor si a Legii uceniciei, aflate in stadiu legislativ avansat, vor conduce la incheierea de noi contracte de munca atat ca urmare a aparitiei unor noi slujbe, cat si prin legalizarea statutului zilierilor care acum muncesc la negru.

"Codul Muncii, impreuna cu Legea zilierilor, poate aduce pana la sfarsitul anului 200.000 de noi locuri de munca. Unele vor fi scoase la suprafata pentru ca zilierii vor avea cadrul legal si acele locuri de munca vor iesi la suprafata. Afirmatia mea este sustinuta de specialisti care spun ca 90.000 de locuri de munca vor fi generate numai prin modificarile la Codul Muncii", a declarat ministrul Muncii in cadrul unei conferinte de presa sustinute joi.

Acesta a sustinut ca este nevoie ca Romania sa devina o tara atractiva pentru investitii din perspectiva flexibilitatii relatiei angajat-angajator.

"Romania nu-si poate permite o economie autarhica, inchisa si, in consecinta, ne aflam intr-o competitie la nivel global cu celelalte tari. Romania are sansa de a crea un avantaj regional pe piata muncii daca reusim sa convingem investitorii ca avem un mediu mai avantajos lor decat intr-o tara vecina", a spus Ioan Botis.

Ca proba a afirmatiei sale, el a invocat discutii cu oameni de afaceri care vor sa-si reloce afacerile din Africa de Nord in Romania si care s-au interesat in primul rand de legislatia muncii de la noi.

Ministrul a precizat ca Romania trebuie sa renunte la a pune pe umerii mediului de afaceri responsabilitatea pentru asistenta sociala, aceasta trebuind sa fie gestionata exclusiv de catre stat.

"Am avut, din pacate, un tip de abordare extrem de social in privinta angajatorului in sensul in care nu statul era obligat in mod exclusiv sa se ocupe de zona sociala, ci si angajatorul care, in mod firesc, trebuie sa fie preocupat de cresterea afacerii, de cresterea productivitatii, de investitii. Nu cred ca trebuie sa-i mai dam o incarcatura sociala. Aceasta o preia statul prin agentiile de ocupare a fortei de munca si de prestatii sociale", a afirmat ministrul Muncii.

Un alt obiectiv al Ministerului Muncii este stimularea angajarii tinerilor, tinta ce ar putea fi atinsa prin adoptarea Legii uceniciei, aflata si ea in procesul legislativ al Camerei Deputatilor, for decizional in aceasta chestiune.

"Pe plaja 15-24 de ani avem un somaj de 23% si aici trebuie sa gasim solutii pentru a-i sprijini sa intre pe piata muncii", a apreciat Botis. Acesta a estimat ca rata somajului va scadea cu aproximativ jumatate de procent pana la finele anului in curs. "La ora actuala, rata somajului este undeva la 6,45-6,46%. Pe perioada de vara cu o scadere mai consistenta, va ajunge rata somajului in jurul a 5,7-5,8% si cu siguranta vom ajunge la sfarsitul anului la o medie de 6%", a conchis Botis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#angajati, #codul muncii, #legea zilierilor, #locuri de munca , #Angajari