Angajarile dintr-o autoritate locala vor fi efectuate prin luarea in calcul a tuturor posturilor vacante la nivel judetean, nu doar din institutia respectiva, iar la angajare va fi acordata prioritate pentru posturile unice, pentru care nu se impune regula de un salariat la sapte locuri vacantate.
Modificare a fost decisa in sedinta de miercuri a Guvernului, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
"S-a decis ca, pentru aprobarea unei angajari in administratia publica locala, sa fie cumulate toate posturile vacantate la nivel judetean, iar prioritate la angajare sa fie acordata pentru posturile unice", au aratat sursele.
Acestea sustin ca decizia a fost luata pentru a permite in special primariilor cu un numar redus de personal sa efectueze angajari.
Informatia a fost confirmata ulterior de purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, care a aratat ca decizia permite angajari pe posturile unice in cazul autoritatilor locale care au salariati putini si intampina, din aceasta cauza, dificultati in desfasurarea activitatii.
Aceasta a sustinut ca la nivel national se va pastra regula potrivit careia la sapte persoane care pleaca din sistem se poate angaja una singura.
"Post unic inseamna, pe de o parte, acel post ale carui atributii, prin continutul si natura lor nu pot fi preluate de alt angajat sau, pe de alta parte, daca avem un compartiment care are numai posturi vacante, un post va fi considerat unic si va putea sa fie ocupat", a mai afirmat Ioana Muntean.
Ocuparea posturilor unice in cadrul autoritatilor locale va putea fi aprobata de ordonatorul principal de credite, cu avizul Guvernului, prin memorandum initiat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), proceduri initiate la propunerea prefectilor, pe baza solicitarilor ordonatorilor principali de credite ale bugetelor locale.
Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, daca o primarie are posturi unice vacante si doreste sa le ocupe, primarul va argumenta si va solicita prefectului sa inceapa procedura, respectiv sa primeasca avizul favorabil de la Guvern, prin intermediul MAI.
Dupa acest pas, respectiva primarie va putea organiza concurs si aproba ocuparea postului.
Sursa citata mai sustine ca actul normativ va mentine obligatia de a se ocupa la nivel national doar 15% din posturile vacantate, pentru a se respecta incadrarea in cheltuieli de personal de 7,5% din PIB.
Exceptie de la reglementarile adoptate fac unitatile de invatamant preuniversitar de stat, unde angajarile sunt reglementate expres prin Ordonanta 34/2009 si se urmareste incadrarea unul din sapte pe intreg sistemul preuniversitar.
Posturile unice sunt cele ale caror atributii specifice nu se regasesc la celelalte posturi din cadrul structurii organizatorice a autoritatilor si institutiilor publice.