Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Angajarile vor creste moderat in trimestrul trei al anului

Angajarile vor creste moderat in trimestrul trei al anului

Angajatorii din Romania previzioneaza o crestere moderata a activitatii de angajare, in perioada iulie-septembrie, dupa cinci trimestre consecutive de estimari negative, potrivit unui studiu realizat de compania de resurse umane Manpower, informeaza Mediafax.

Astfel, previziunea neta de angajare, un indicator urmarit de studiul respectiv, a revenit la o valoare pozitiva, plasandu-se la 2%.

Indicatorul reprezinta diferenta intre ponderea angajatorilor care anticipeaza o crestere a volumului de angajari si ponderea angajatorilor care prevad o scadere.


Datele Manpower arata ca 21% dintre manageri se asteapta sa creasca volumul angajarilor, 19% anticipeaza o scadere a activitatii de angajare, iar aproape 60% dintre ei previzioneaza o mentinere a numarului de salariati.


Pentru Romania, studiul a fost realizat prin intervievarea a 751 de manageri de resurse umane.


"Dupa mai mult de un an, rezultatele studiului pentru al treilea trimestru prezinta o Previziune Neta de Angajare pozitiva, acest lucru aratand ca piata muncii incepe sa se redreseze usor. (...) Va trebui sa mai treaca o perioada de timp inainte ca piata fortei de munca sa revina la o situatie comparabila celei dinainte de recesiune.


In continuare insa angajatorii trebuie sa sprijine si sa atraga angajati valorosi, iar angajatii trebuie sa-si dezvolte competentele cheie pe postul pe care il ocupa pentru a corespunde nevoilor pe care companiile le au si pentru a profita de oportunitatile care vor aparea atunci cand economia se va redresa", a declarat intr-un comunicat Camelia Stanculescu, general manager Manpower Romania.


Ea a mentionat ca regasirea echilibrului in acest an va fi influentata pozitiv de cresterile previziunilor de angajare si negativ de continuarea majorarea ratei somajului.


Angajatorii din cinci regiuni dintre cele opt anticipeaza cresteri ale activitatii de angajare in trimestrul al treilea.


"Piata de munca cea mai activa este previzionata de angajatorii din regiunea Centru, acestia raportand o Previziune Neta de Angajare de +22%. Angajatorii din regiunea Sud-Est exprima un optimism prudent, raportand o Previziune Neta de Angajare de +8%. Totusi, valori negative ale activitatii de angajare sunt inregistrate in 3 regiuni (Nord-Est, Sud-Vest si Bucuresti & Ilfov), cele mai slabe perspective fiind raportate de angajatorii din Sud-Vest, unde previziunea este de -15%. De asemenea, angajatorii din Nord-Est anticipeaza un ritm incetinit al activitatii de angajare, cu o previziune de -7%", se mentioneaza in comunicat.


La nivel de sectoare de activitate, angajatorii din patru dintre cele zece domenii analizate anticipeaza cresteri.


Previziunea cea mai optimista este raportata de angajatorii din agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, cu un avans de 21%.


Companiile din sectorul industriei prelucratoare raporteaza o previziune prudent optimista, de +9%.


Cresteri moderate ale volumului angajarilor sunt anticipate si de angajatorii din sectorul industriei extractive, cu o previziune de +6%.


Companiile din patru sectoare de activitate anticipeaza o crestere negativa, in special in sectorul energie electrica, gaze si apa, previziunea fiind de -10%.


La nivel international, angajatorii din 31 de state si teritorii, dintre cele 36 analizate, se astepta la o crestere a volumului angajarilor in perioada iulie-septembrie.


Compania Manpower Romania este specializata in recrutare permanenta, temporara si pe baza de contract, evaluare si selectie, formare profesionala, externalizare si consultanta in domeniul resurselor umane, functionand prin intermediul a noua agentii, in Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Ploiesti si Craiova. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1556 ori
Citeste mai multe despreactivitate angajari companii domenii