6 sfaturi pentru un nou inceput profesional

Duminica, 07 Februarie 2010, ora 17:22
5061 citiri
6 sfaturi pentru un nou inceput profesional

Semnele pe care le da economia ca ar putea sa-si mai revina te pot face sa te gandesti la o schimbare a jobului, mai ales daca ai parte de un volum crescut de munca si de un nivel inalt de stres. Dar daca nu cauti doar o pozitie noua, ci o intreaga cariera noua? Poate ca visezi sa-ti urmezi o pasiune personala, sa profiti de oportunitatile dintr-un domeniu cu un potential mare de dezvoltare sau sa gasesti o cale care se potriveste cel mai bine cu aptitudinile tale.

Un nou inceput poate fi atragator si poate sa merite efortul, insa nu te arunca cu capul inainte. Nu este intotdeauna un drum usor. Iata cateva indrumari, de la Robert Half International, care te pot ajuta sa faci un salt plin de succes spre noua ta cariera.

1.    Fa un pas inapoi

Inante de a te aventura in fata unei noi oportunitati, evalueaza-ti situatia actuala si asigura-te ca schimbarea carierei este calea potrivita. Esti nefericit cu jobul tau sau cu munca pe care o faci? Ar fi suficient pentru tine sa lucrezi intr-o companie care pretuieste mai mult angajatii sau in care exista cai mai clare spre promovare? Fii sigur de motivatia ta inainte sa sari.

2.    Informeaza-te

Daca ai impresia ca situatia profesionala actuala nu e prea promitatoare, te poti convinge rapid ca orice alta optiune e mai buna. Insa acest lucru nu este mereu adevarat. Daca alegi un job intr-un domeniu problematic, acesta te-ar putea trage inapoi din punct de vedere profesional.

Citeste publicatiile din domeniu, fa cercetari online si vorbeste cu oameni din reteaua ta sociala, pentru a-ti face o idee mai clara despre profesia pe care vrei s-o urmezi. Verifica si ce alte calificari iti mai trebuie pentru a activa in alt domeniu. S-ar putea sa ai nevoie de traininguri sau certificari, de exemplu, sau sa te pregatesti sa intri intr-o competitie acerba.

3.    Cauta sfaturi

Gandeste-te sa stabilesti un interviu cu scop informativ cu cineva din domeniu sau care are informatii despre pozitia care te intereseaza. Daca nu cunosti pe nimeni, afla daca cei din reteaua ta sociala cunosc. Odata ce ai identificat persoana potrivita, contacteaz-o si programeaza un interviu. Stipuleaza clar ca nu vrei sa ceri un job.

Un interviu informativ iti va oferi sansa sa afli ce se intampla in domeniul care te intereseaza, inclusiv care este stare angajarilor. De asemenea, ii poti intreba pe cei pe care ii intalnesti cum si-au inceput cariera, ce provocari au intampinat si, de ce nu, cum poti ajunge mai usor in compania dorita.

4.    Cunoaste-te pe tine insuti

Odata ce stii ce oportunitati sunt accesibile, evalueaza-ti abilitatile si experienta actuala si analizeaza cat esti de calificat. De exemplu, comunicarea si abilitatile de leadership si de organizare pot fi eficiente in majoritatea domeniilor.

Alte abilitati, precum cunostintele specifice cu privire la un anumit software ar putea sa nu fie cautate peste tot. in acelasi timp, gandeste-te ce abilitati sau calificari iti lipsesc pentru a te dezvolta profesional.

Ai nevoie de un master sau de multe traininguri? Trebuie sa inveti sa utilizezi un nou soft sau o noua procedura? Gandeste-te la timpul si costurile pe care le implica aceasta schimbare.

5.    Usureaza-ti tranzitia

Cauta modalitati de a testa cariera dorita. In functie de domeniu, poti avea ocazia sa lucrezi voluntar sau temporar, astfel incat sa-ti dai seama daca jobul ti s-ar potrivi.

6.    Fii realist

Indiferent de climatul economic, o schimbare de cariera nu se intampla, de obicei, peste noapte. Poate dura destul de mult timp pana te vei acomoda cu un nou domeniu, mai ales daca ai nevoie de abilitati suplimentare. In plus, cel mai probabil va fi nevoie sa pornesti de o un job entry-level, pana cand vei castiga experienta.

Desi s-ar putea sa nu fie o cale sper angajarea imediata, tranzitia profesionala este o ocazie de a regandi directia in care te indrepti si de a descoperi un nou drum care sa-ti ofere satisfactia profesionala dupa care tanjesti.

Un articol de Teodora Popa

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sfat inceput profesional cariera tranzitie schimbare sef companie job angajat , #Angajari