10 calitati pe care trebuie sa le aiba un angajat

Joi, 28 Mai 2009, ora 12:22
18405 citiri
10 calitati pe care trebuie sa le aiba un angajat

Sa-ti gasesti in job, mai ales in conditiile economice actuale, nu este un lucru usor, insa sa-l pastrezi este si mai dificil. Odata ce ai semnat un contract cu o companie, anumite reguli trebuie urmate si anumite sarcini trebuie executate. Angajatul joaca cel mai important rol intr-o companie; acesta este fundatia, caci fara el, nici o companie nu poate functiona.

Sa pastrezi un job este un lucru deloc usor, insa te poti descurca de minune daca indeplinesti urmatoarele 10 conditii pe care ar trebui sa le indeplineasca orice bun angajat:

•    Munceste – este dreptul angajatorului sa aiba asteptari mari de la tine si este dorinta ta sa fii productiv si sa ajuti compania sa creasca. Angajatul muncitor primeste deseori recompense sau promovari daca isi face treaba peste asteptarile sefului.

•    Fii punctual – angajatul ar trebui sa ajunga la birou la timp. Nu face din intarzieri un obicei, pentru ca, in zilele noastre, companiile au politici foarte stricte cu privire la intarziati si acesta este unul dintre motivele cele mai importante pentru care ii concediaza.

•    Fii destept – Angajatul ar trebui sa sclipeasca in multime, sa reuseasca sa se diferentieze de toti ceilalti. E bine ca intotdeauna sa fii si sa pari destept. E posibil ca sefii tai sa-ti ceara parerea pe diverse teme. Trebuie sa fii pregatit sa oferi idei sclipitoare si potrivite.

•    Respecta termenele limita – daca ti s-a dat sarcina de a lucra la un anumit proiect sau activitate, fa-ti treaba bine si termin-o la timp sau chiar inainte de termen. Cand esti la birou, asigura-te ca jobul tau este prioritatea.

•    Coopereaza – un angajat ar trebui sa coopereze in cadrul activitatilor companiei. Nu te izola si nu te indeparta de colegi. Distreaza-te cu ei, simte-te bine, pentru ca poate veni o zi cand vei avea nevoie de ajutorul lor, intr-un fel sau altul.

•    Gestioneaza-ti timpul – asteapta-te la un volum de munca mare atunci cand incepi lucrul. Asa apare necesitatea managementului timpului. Desigur, fiecare sarcina care ti se atribuie are un termen limita. Gestioneaza-ti timpul astfel incat sa poti termina din vreme fiecare lucru pe care il ai de facut. Angajatorii dau deseori sarcini multiple angajatilor, pentru a-i testa sa vada cat de bine isi gestioneaza timpul si cum lucreaza sub presiune.
 
•    Fii de incredere
– un bun angajat ar trebui sa fie mereu de incredere si loial companiei. In momentul in care ai semnat contractul cu compania, ar trebui sa respecti regulile conform carora toate fisierele si documentele si tot ce ai vazut si auzit in companie trebuie sa ramana confidentiale.

•    Lucreaza in echipa – daca faci parte dintr-o echipa care lucreaza la un anumit proiect, nu ezita niciodata sa-ti exprimi ideile si parerile. Contribuie la buna functionare a echipei. Nu deveni niciodata o povara pentru echipa ta, necooperand si fiind lenes.

•    Vezi-ti de treaba ta – Fa-ti treaba si nu te baga in viata personala a colegilor tai. Nu te angaja in barfe si in zvonuri. In schimb, ocupa-te strict de treburile tale, pentru a evita orice problema.
 
•    Inspira-i pe ceilalti – daca ai toate calitatile de mai sus, nu-ti mai ramane decat sa fii o inspiratie pentru colegii tai. Ajutai-i si inspira-i sa lucreze mai mult si mai bine. Daca iti cer parerea, fii acolo pentru ei.

Fii intotdeauna pasionat de munca ta. E normal ca uneori sa fii obosit, insa nu te lasa niciodata coplesit de oboseala. Cauta intotdeauna lucruri care sa-ti pastreze spiritul viu. Aminteste-ti ca angajarile sunt mai putin frecvente in ziua de azi, asa ca nu iti crea singur probleme la birou. Munceste, aspira la mai mult si fii un angajat model.

#angajat, #calitati, #cariera, #companie, #job , #Angajari