În timp ce facturile la energie și alte utilități cresc, românii caută soluții pentru a economisi. Trendul caselor eficiente energetic a luat amploare și în țara noastră. Cei care stau în locuințe sustenabile, cu pompe de căldură, energie verde și alte sisteme, și-au redus considerabil facturile.
Cei din domeniu spun că sunt tot mai căutate aceste case. Într-un interviu pentru Ziare.com, Veaceslav Vlas, CEO al unei companii care dezvoltă proiecte rezidențiale în București și Ilfov a explicat cum arată piața „caselor eco-friendly” în prezent.
„Există un interes în creștere pentru casele eco-friendly, adică acele case care nu poluează, sunt eficiente energetic, au consum redus datorită tehnologiilor verzi și oferă locatarilor un mediu sănătos prin sisteme inovative.
Casele au încălzire, răcire și apă caldă cu ajutorul temperaturii pământului, având pompe de căldură sol-apă individuale. Aceste pompe ajută la un consum redus per casă. Datorită tehnologiilor verzi și a izolației excelente locatarii au un cost redus, asemănător unui apartament de 3 camere.
Aceste case se aerisesc singure fără a fi nevoie de a deschide geamurile. De asemenea, beneficiază de ferestre mari pentru mai multă lumină naturală acasă”, a declarat Veaceslav Vlas, CEO al unei companii rezidențiale.
În București și împrejurimi, dezvoltatorul a construit primele blocuri cu pompe de căldură geotermale încă de acum mai bine de zece ani. Casele sunt mai prietenoase cu mediul și reduc considerabil facturile locatarilor. Astfel, și cererea a crescut.
„În general aceste locuințe sunt căutate de familii care au copii. Sunt oameni cu studii superioare, fie antreprenori sau freelanceri care își doresc să adopte un stil de viață sustenabil, beneficiind de finisaje din materiale naturale precum marmură, lemn, beton și fier. Toate acestea creează un mediu sănătos acasă.
O astfel de locuință sustenabilă, cu tehnologii verzi, poate avea un preț mediu pe metru pătrat care pornește de la 2.000 de euro, cu aproximativ 25% mai mult decât una standard.
În proiectul din Pipera prețurile pornesc de la 364.000 euro plus TVA, cu panouri fotovoltaice incluse pentru o casă cu 4 camere, de 158 de metri pătrați suprafață totală. Proiectul are în total 18 case și este vândut în proporție de 70%”, a adăugat reprezentantul companiei.
Printre avantajele acestor case se numără costurile reduse pentru încălzire, răcire și apă caldă, spun cei din domeniu.
De exemplu, o familie de 4 membri plătește aproximativ 500 de lei pe lună. Suma include și consumul sistemelor de ventilare cu recuperare ce aerisesc casă fără a deschide geamurile.
„Ferestre le sunt mari, pentru mai multă lumină naturală, pentru a reduce lumină artificială și a crește starea de bine. Iar finisajele durabile și sustenabile. Fațadă 100% din marmură care nu necesită revopsire sau întreținere specială, marmură în băi, parchet stratificat și placări cu MDF pe pereți, lemn, beton.
În plus, cei ce doresc pot monta și panouri fotovoltaice pentru a reduce spre zero consumul lunar de electricitate”, a mai adăugat Veaceslav Vlas.
După București și împrejurimi, dezvoltatorul a văzut potențial și în zone periurbane, precum Otopeni și Pipera.
„Casele beneficiază de încălzire prin pardoseală, de infrastructură pentru montaj panouri fotovoltaice, pentru prize mașini electrice și sisteme smart home.
În primul rând pentru că aceasta reprezintă o investiție pe termen lung care va aduce creșteri ale valorii proprietății. De exemplu, toate locuințele construite și livrate au o creștere a valorii de peste 40% în următorii ani după livrarea acestora. Creșterea fiind peste creșterile normale din piața rezidențială.
În proiectul din Pipera casele au 130 de metri pătrați utili, un garaj deschis și o terasă circulabilă de 80 de metri pătrați. Casele au 4 camere, 3 grupuri sanitare, bucătărie și spații depozitare. Fiecare casă are o gradină de 60 de metri pătrați.
Cele 9 case tip duplex și individuale din proiectul din Otopeni au 4 camere, 3 grupuri sanitare, bucătărie, depozitare și o suprafață utilă de 115 metri pătrați cu un balcon de 4 metri pătrați și o terasă de 12 metri pătrați. Casele au câte 2 locuri de parcare și grădină de peste 130 de metri pătrați. Pentru acestea preturile pornesc de la 213.000 euro la care se adaugă TVA”, spune Veaceslav Vlas, CEO al unei companii care dezvoltă case eco-friendly.
Pompele de căldură, materialele sustenabile și izolația de calitate sunt printre cele mai importante aspecte pentru cumpărători.
„Locuințele viitorului sunt cele care vor necesita pe toată perioada utilizării cât mai puțină grijă față de întreținerea acesteia și vor consuma cât mai puțin timp locatarilor și energie pentru diverse reparații”, mai adaugă dezvoltatorul.
...citeste mai departe despre "Locuințele „viitorului” prind teren și în România. Cât economisesc cei care stau în case eficiente energetic. „Reprezintă o investiție pe termen lung”" pe Ziare.com