Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ursache: Fondul Proprietatea nu a imprumutat Guvernul cu bani, ci a investit in titluri de stat

Ursache: Fondul Proprietatea nu a imprumutat Guvernul cu bani, ci a investit in titluri de stat
Este "cel putin exagerat" sa se considere ca Fondul Propietatea a imprumutat cu bani Guvernul daca a investit in certificate de trezorerie emise de Ministerul Economiei si Finantelor, a declarat miercuri, pentru NewsIn, membrul Consiliului de Supraveghere al FP, Mircea Ursache. Profesorul universitar Liviu Voinea, director la GEA, a declarat marti, ca lipsa de bani a determinat Guvernul sa se imprumute de doua ori intr-o saptamana cu 1 miliard de lei, printre institutiile de la care a luat bani fiind si Fondul Proprietatea.


"Este cel putin exagerat sa spui ca Fondul Proprietatea a imprumutat Guvernul cu bani prin faptul ca a investit in certificate de trezorerie emise de Ministerul Economiei si Finantelor. O forma de imprumut s-ar putea considera, ca sa zic asa, faptul ca Fondul nu si-a primit inca banii din privatizarea BCR, iar drept consecinta statul roman voteaza in AGA doar cu capitalul varsat, nu cu capitalul subscris si varsat", a mai spus Mircea Ursache, pentru NewsIn.Fondul Proprietatea a investit 133,8 milioane lei in titluri de stat emise de MEF, cu scadenta la 6 si 12 luni, si intentioneaza sa plaseze in continuare banii in titluri de stat in conditiile in care criza pare sa afecteze si Romania, declara, pe 12 noiembrie, directorul general al FP, Daniela Lulache."Guvernul nu mai are bani, s-a imprumutat de doua ori intr-o saptamana cu 1 miliard de lei. A cumparat de la Fondul Proprietatea, CEC si Eximbank, care au imprumutat statul la o dobanda de 14%. Deci, Fondul Proprietatea, de exemplu, in loc sa-i despagubeasca pe fostii proprietari, imprumuta statul", a declarat Liviu Voinea, director la Grupul de Economie Aplicata (GEA).Fondul Proprietatea a incasat pana in prezent 88 milioane euro in urma privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), adica 4% din cat a obtinut statul roman, insa sustine ca trebuie sa primeasca in total 4% din valoarea totala a BCR. Dupa calculele conducerii Fondului, acesta trebuie sa mai primeasca 160 milioane euro din privatizarea BCR.BCR a fost privatizata complet in 2006, iar Erste Bank a devenit actionarul majoritar, detinand in prezent 69,1719% din actiunile BCR, dupa cumpararea pachetului detinut de statul roman, BERD si IFC - finalizata in octombrie 2006 - si dupa o oferta facuta salariatilor bancii, care detineau circa 8% din capital.Erste a platit, pentru 61,8825% din actiunile BCR, 3,75 miliarde euro, pret la care banca era evaluata la o valoare totala de 6,06 miliarde euro.Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,24 miliarde lei (circa 4 miliarde euro).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 929 ori