Romania, la un pas de faliment?

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 11:35
2165 citiri
Romania, la un pas de faliment?

Romania se afla foarte aproape de faliment, potrivit publicatiei El Pais, care subliniaza faptul ca economia statului roman s-a diminuat cu 7% anul trecut, iar Executivul de la Bucuresti a imprumutat bani de la FMI Si UE pentru a evita incapacitatea de plata. 

In 2007 si 2008, PIB-ul a crescut cu peste 8%, remitentele angajatilor emigranti erau enorme - 10 miliarde de euro pe an - investitiile straine in crestere, iar oamenii au inceput sa cumpere masiv, cu credite.

Dintr-o data, PIB-ul a scazut, iar Romania a fost nevoita sa ceara ajutor - 20 de miliarde de euro - si parea suficient. Insa presedintele Traian Basescu a sugerat cu cateva zile in urma ca poate va fi necesara cresterea imprumutului.

Romania este a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, si a trecut prin crize si mai grave. Insa dupa frenezia din preajma aderarii la UE, la inceputul din 2007, acum vremurile sunt extrem de grele.

"Catalizatorul a fost criza mondiala, insa este vorba de o criza locala si profunda", spune profesorul Liviu Voinea, din cadrul Grupului pentru economie aplicata. In anii anteriori, "au crescut veniturile, si cand politicienii s-au vazut cu banii astia, au crescut salariile functionarilor si pensiile, in loc sa investeasca in infrastructura", explica si directorul editorial al ziarului economic Ziarul Financiar, Cristian Hostiuc.

Odata primit ajutorul FMI, Romania a scazut, din luna iulie, 25% din salariile functionarilor publici - 1,3 milioane de persoane, mai multi decat existau in timpurile dictatorului Nicolae Ceausescu, estimeaza cotidianul spaniol - si a redus cu 15% multe dintre diferitele prestatii sociale.

Guvernul a incercat sa reduca si pensiile, insa Curtea Constitutionala a anulat masura - astfel ca acum a crescut TVA cu cinci puncte procentuale, pana la 24%.

Reformarea sistemului de pensii - de saptamana viitoare, fostii parlamentari, diplomati si inalti oficiali vor primi remuneratii in functie de contributii, si multora li se vor reduce pensiile cu pana de 10 ori - si plata a 1,9 miliarde de euro pe care statul le datoreaza companiilor private sunt sarcinile ce trebuie respectate fata de FMI, care a acordat deja 13 miliarde de euro. Concedierea masiva a functionarilor se afla deja pe masa, ca posibilitate in discutie - si se vorbeste de 200.000 de persoane.

Premierul Emil Boc, care conduce un executiv de centru-dreapta, tocmai a inlocuit sase ministri, inclusiv pe cel de la finante - un tehnocrat inlocuit de un necunoscut al partidului, dupa cum apreciaza Hostiuc.

Expertii spun ca remanierea este "un machiaj". De asemenea, "aceste masuri de austeritate sunt si contraproductive", spune Voinea, pentru ca, in opinia lui, concedierea masiva a functionarilor, fara sa se verifice daca sunt eficienti sau nu, "este o prostie".

El crede ca pentru iesirea din criza este necesara cresterea incasarilor la buget - se estimeaza ca in prezent statul reuseste sa stranga doar 50% din TVA, un impozit pe venit progresiv, si reducerea contributiilor la serviciile de asigurari sociale - care sunt 46% din salariu, si ii imping pe multi sa munceasca pe piata neagra. Aici, se estimeaza ca economia subterana genereaza cel putin o treime din bogatie.

Otilia Nutu, de la Societatea Academica Romana, sustine ca este neaparata nevoie de reformarea pensiilor, care s-au dublat in ultimii ani, si de aceea a crescut deficitul. De asemenea, alti analisti considera ca o alta cheie ar fi cheltuielile facute de stat cu eficienta.

Romania se afla aproape de Bulgaria si Grecia, intre campionii coruptiei in UE
, potrivit Transparency International. Tara are o legislatie anticoruptie foarte buna, care insa nu se aplica, pentru ca UE nu exercita un control serios, explica Elena Calistru, de la aceasta organizatie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#romania, #faliment, #criza, #economie , #stiri Liviu Voinea