Piata romaneasca de retail va resimti efectele crizei economice in 2009

Marti, 25 Noiembrie 2008, ora 16:30
2620 citiri
Piata romaneasca de retail va resimti efectele crizei economice in 2009

Piata de retail din Romania va resimti, in 2009, efectele crizei economice, cand efectul de substitutie al produselor isi va face prezenta, iar jucatorii din acest sector nu trebuie sa se bazeze pe ajutor de stat, a precizat astazi, Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), intr-o conferinta de specialitate.

'Evolutia economica s-a bazat, in mare parte, pe consum, iar inasprirea si scumpirea creditarii, insotite de scaderea consumului , isi vor arata efectele negative cu si mai mare putere in 2009. In ultimii ani, ne-am imprumutat din strainatate, prin bancile din tara, ca sa cumparam tot bunuri din strainatate. Mai mult, cresterea consumului s-a bazat pe credite, ceea ce a dus la o crestere economica nesanatoasa. Populatia va intelege, foarte curand, ca nu se poate iesi din criza prin supraconsum ci prin economisire', a precizat Liviu Voinea.


Conform analizelor de piata, stabilitatea financiara a populatiei este in scadere, un rol important in acest proces fiind diminuarea valorii de piata a imobilelor. In 2009, tot mai multi consumatori vor trece de la produsele de lux la produse ieftine, iar piata de retail va fi afectata si de o cota a TVA diferentiata pe paliere mai largi.

Reducerea marjelor de profit, adaptarea spatiilor de vanzare la noile conditii de piata precum si finantarea catre sau de la furnizori sunt principalele modalitati recomandate de analistii economici retailerilor pentru a trece de momentul crizei.

'In urmatorii doi ani, vom asista, pe piata de retail, la scaderea cererii, la diminuarea profitabilitatii operationale, la explozia ratelor default, dar mai ales la imposibilitatea de finantare prin credite bancare. Dupa alegeri, noul guvern va fi nevoit sa inaspreasca politica fiscala in conditiile in care deficitul bugetar va creste', a precizat analistul economic Dragos Cabat de la CFA.

Seminarul 'Romania Retail Forum 2008 - evolutia pietei de retail din Romania in contextul crizei economice mondiale' a analizat, astazi, evolutia sectoarelor retail si bunuri de larg consum in 2008 si a prezentat previziunile pentru 2009.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...