Liviu Voinea: Nu se majoreaza taxele si impozitele in urma noului acord cu FMI

Sambata, 10 August 2013, ora 11:49
1596 citiri
Liviu Voinea: Nu se majoreaza taxele si impozitele in urma noului acord cu FMI

Regimul fiscal din Romania nu se modifica, iar taxele si impozitele nu cresc in urma semnarii acordului cu FMI, a declarat, vineri, la Romania TV, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

"Noul acord cu FMI nu prevede majorarea sau aparitia de noi taxe sau impozite. Am senzatia ca s-a intrat intr-o campanie in care se incearca sa se acrediteze ideea ca in Romania se schimba regimul fiscal si cresc taxele si impozitele. Nici vorba. Se modifica si se introduc cateva accize pentru alcool si pentru produsele de lux", a spus Voinea.

Acesta a precizat ca informatiile vehiculate in ultima perioada in spatiul mediatic cu privire la presupusul continut al Scrisorii de intentie catre FMI nu provin din surse oficiale.

"Informatiile vehiculate in ultima perioada in spatiul mediatic cu privire la presupusul continut al scrisorii de intentie catre FMI nu provin din surse oficiale siastfel ele nu pot fi confirmate. Pana in acest moment, proiectul scrisorii de intentie, respectiv cel al memorandumului cu FMI, nu sunt inca documente publice. Regulile partenerilor nostri internationali asa spun: pana nu se duc in boardul Fondului nu pot fi facute publice", a explicat Liviu Voinea.

Acordul cu FMI nu implica modificarea regimului fiscal

Ministerul Finantelor Publice a precizat intr-un comunicat de presa ca scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite.

"Continutul noii scrisori de intentie cu FMI prevede o intreaga serie de masuri necesare realizarii reformelor din domenii precum sanatatea, transporturile, sectorul energetic, absorbtia fondurilor UE, continuarea restructurarii companiilor de stat. Aceste reforme vizeaza asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile si continuarea cresterii economice.

Potrivit MFP, finalizarea negocierilor cu partenerii internationali (Comisia Europeana, FMI, Banca Mondiala) si intocmirea proiectului scrisorii de intentie si a celui privind memorandumul de politici economice si financiare reprezinta un succes al Romaniei pe linia mentinerii increderii mediilor financiare internationale si a investitorilor straini in politicile macroeconomice ale Guvernului.

"Proiectele scrisorii de intentie si, respectiv, ale memorandumului nu sunt inca documente publice. In consecinta, materialele pe aceasta tema care se vehiculeaza in presa nu provin din surse oficiale si nu pot fi confirmate inainte de aprobarea lor de catre autoritatile romane, boardul FMI, respectiv consiliul ECOFIN al Uniunii Europene. Suntem in masura sa infirmam insa existenta unor masuri concrete prin care ar creste fiscalitatea pentru PFA-uri si drepturi de autor sau cresterea contributiilor de asigurari de sanatate pentru persoanele cu venituri mari care au in intretinere membri ai familiei care nu contribuie la sistemul de asigurari de sanatate, asa cum s-a vehiculat recent in mass-media. Guvernul isi propune in schimb identificarea unor solutii in scopul reducerii poverii impozitarii muncii', a mentionat MFP.

De asemenea, Ministerul Finantelor Publice precizeaza ca obiectivul principal al noului program este asigurarea fundamentelor cresterii economice sanatoase prin prioritizarea investitiilor publice prin stabilirea unor criterii clare si a unei liste de investitii prioritare pana la mijlocul lunii septembrie, care va fi luata in calcul la elaborarea proiectului de buget pe anul 2014.

#taxe impozite Liviu Voinea, #regim fiscal Romania , #stiri Liviu Voinea