Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consumatorii romani se vor orienta spre produse mai ieftine

Consumatorii romani se vor orienta spre produse mai ieftine

Consumatorii din Romania se vor orienta spre produse mai ieftine si este posibila si o reducere a mediei consumului, in contextul crizei, potrivit directorului executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea."Probabil vom avea un efect de substitutie foarte pronuntat. Consumul este firesc si nu va disparea, dar probabil vom avea o substitutie catre produse mai ieftine sau un ritm de consum mai mic, o medie a consumului mai mica", a declarat Voinea la a treia editie a Romania Retail Forum, organizat marti de MEDIAFAX.


Directorul GEA a aratat ca, in cazul bunurilor de larg consum, produsele premium vor avea cel mai mult de suferit din cauza crizei.


El a recomandat retailerilor sa nu isi bazeze foarte mult planul de afaceri pentru 2009 pe programele guvernamentale anti-criza bazate ajutoare de stat.


"Nu cred in programele anti-criza bazate pe ajutor de stat pentru ca nu exista bani pentru asa ceva", a spus Voinea, care a adaugat ca Ministerul Economiei si Finantelor a ajuns sa atraga lichiditati cu scandenta la o saptamana.


"In octombrie se imprumuta la trei luni, acum se imprumuta la saptamana. Cand te imprumuti la saptamana este vorba de cheltuieli curente, nu de investitii", a mai spus directorul executiv GEA.


Voinea a precizat ca bugetul pentru anul viitor se bazeaza pe o crestere de 6%, ceea ce nu este realizabil.


"Actualul buget pe 2009 se bazeaza pe 6% crestere, ceea ce nu va fi niciodata, avand in vedere ca veniturile sunt in scadere, decat printr-o crestere fundamentala a datoriei publice pe termen scurt. Dintr-o criza care nu a ajuns inca la apogeu nu se iese tot prin supraconsum, ci prin economisire", a mai spus Voinea.


Ultimele estimari ale Comisiei Nationale de Prognoza indica pentru acest an o crestere economica de 9,1%, iar pentru 2009 de numai 6%. Prognozele BNR plaseaza avansul PIB a 8-9% in acest an si 4-5% in 2009.


El a aratat ca in ultimii sase ani motoarele cresterii au fost majorarea consumului gospodariilor, de 10-15% anual, si formarea bruta de capital fix.


Totodata, directorul GEA a aratat ca majorarea cheltuielilor gospodariilor a fost finantata de creditele de consum, care au crescut cu 60% anual, si de cresterea salariilor cu 20-25% anual. in plus, politica fiscala a stimulat consumul.


"A contribuit si perspectiva optimista asupra veniturilor proprii. Omul a avut senzatia ca ii va creste salariul anual pentru urmatorii 20-30 de ani cu acelasi procent, ceea ce nu se va mai intampla cu siguranta de anul viitor", a adaugat Voinea.


In ceea ce priveste formarea bruta de capital fix, in categorie sunt incluse o buna parte din constructii si vanzarea de masini.


El a aratat ca o crestere determinata de consumul bazat pe datorie "nu este in regula".


"In momentul in care finantarea este prea scumpa sau dispare cu desavarsire, aici este buba. Consumul ofera o senzatie de bunastare care nu este intotdeauna corecta.


Datoriile au crescut de patru ori in ultimii patru ani in activele populatiei, care cuprind mai ales imobile, a caror valoare a crescut in ultimii ani. La nivelul firmelor din retail raportul datorii active este de 3 la 1", a mai afirmat Voinea.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1445 ori