Combustibilii si alimentele majoreaza inflatia in Europa de Est

Vineri, 13 Iunie 2008, ora 11:31
1628 citiri
Combustibilii si alimentele majoreaza inflatia in Europa de Est

Ungaria si Slovacia au anuntat un avans neasteptat al ratei inflatiei, realimentand ingrijorarile referitoare la cresterea costurilor generata de majorarea salariilor si scumpirea marfurilor, se arata intr-un articol publicat in cotidianul britanic Financial Times.In Ungaria, rata anuala a inflatiei s-a accelerat la 7 la suta in mai, de la 6,6 la suta in luna precedenta. in Slovacia, rata anualizata a inflatiei a atins 4,6 procente luna trecuta, in timp ce in Cehia acesta s-a mentinut la 6,8 procente in aprilie.


Letonia a consemnat o inflatie anuala de 17,9 la suta in mai.


'Aproape fara exceptie, inflatia va ramane peste tinta oficiala in fiecare tara din Europa Centrala cel putin pana in 2010', a aratat Neil Shearing, economist care se ocupa de tarile europene in dezvoltare in cadrul companiei de consultanta Capital Economics din Marea Britanie.


Potrivit acestuia, costurile la alimente si combustibili sunt principalii factori externi care genereaza majorarea preturilor in regiune, in conditiile in care anii de crestere economica genereaza presiuni pentru majorarea salariilor.


In crestere, aceste presiuni pot lua forma unor actiuni industriale, comenteaza FT. O greva de trei saptamani derulata in aprilie la constructorul auto Dacia, subsidiara grupului Renault din Romania, a dus la o majorare salariala de 22 procente, in timp ce muncitorii din Cehia ameninta cu greva de o zi pe 24 iunie, aminteste cotidianul britanic.


Polonia, tara in care preturile cresc cu o rata anuala de 4,3 procente, potrivit estimarilor pentru iunie ale Ministerului de Finante, a fost de asemenea amenintata de probleme sociale, in special in sectorul de stat. Functionarii de la stat vor sa obtina aceleasi salarii ca si cei din sectorul privat, in timp ce salariile cresc cu doua cifre.


In Letonia, criza de pe piata muncii, amplificata la fel ca in Polonia si Romania de migratia muncitorilor in Europa de Vest, salariile au crescut cu 31,5 procente anul trecut.


In Romania, tara in care inflatia anualizata a coborat la 8,5 procente in mai, este de asteptat ca presiunile salariale sa reinceapa inaintea alegerilor parlamentare din noiembrie. 'Cursul de schimb nu s-a mai depreciat de la greva de la Dacia iar inflatia stagneaza din martie, asa ca nu sunt presiuni suplimentare pentru cresteri semnificative in prezent. Probabil in toamna, cu alegerile batand la usa, vor mai fi presiuni pentru cresterea salariilor', a aratat Liviu Voinea, economist in cadrul Grupului de Economie Aplicata, citat de FT.


Potrivit FT, autoritatile monetare mentin vigilenta, in conditiile in care se confrunta cu o inflatie in crestere.


Andras Simor, guvernatorul bancii centrale a Ungariei, a aratat ca este o 'probabilitate egala' pentru ca banca sa mentina dobanzile sau sa intareasca politica monetara. Dobanda este, in acest moment, 8,5 la suta, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.


Banca centrala a Poloniei a majorat dobanzile de anul trecut, iar in acest moment dobanda de referinta este de 5,75 la suta, majoritatea analistilor asteptandu-se insa la o crestere a dobanzii de un sfert de punct procentual, in aceasta luna.


In Bulgaria, banca centrala a majorat dobanda de referinta cu mai mult de un punct procentual fata de anul trecut, pana la 4,96 procente, dupa ce inflatia a crescut semnificativ iar in aprilie a atins 14,6 procente, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, fara a include statele baltice.


In acelasi timp, Ucraina a majorat estimarile privind inflatia in 2008, la 15,3 la suta, de la 9,6 la suta.


In acest context, economistul Neil Shearing a aratat ca autoritatile monetare trebuie sa ramana vigilente. 'Riscul real este ca autoritatile legislative sunt in pericol de a se fi multumit cu aceasta situatie', a precizat economistul citat de cotidianul britanic.


'Cat priveste evolutiile preturilor la alimente si energie, inflatia incepe sa se accelereze si asta ar trebui sa ii tina treji si noaptea pe bancherii centrali. O tinta de inflatie de trei procente este oricum ambitioasa pentru aceste tari, iar autoritatile incep sa realizeze acest lucru', a precizat Neil Schearing.