Salarii mai mari din 2014 - Variantele analizate de ministrul Liviu Voinea

Duminica, 18 August 2013, ora 14:57
1910 citiri
Salarii mai mari din 2014 - Variantele analizate de ministrul Liviu Voinea

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a mentionat ca, in linii mari, bugetul anului viitor va prevedea o indexare de 4% a pensiilor si indexarea fondului total de salarii si a aratat ca, in prezent, autoritatile lucreaza la mai multe variante pentru distribuirea cresterii fondului total de salarii.

Una dintre variante este cresterea tuturor salariilor bugetarilor cu rata inflatiei. Intr-o alta varianta se are in vedere o crestere mai mare a salariilor pentru anumite categorii profesionale de bugetari in timp ce pentru alte categorii ar putea sa nu se prevada nicio crestere. O a treia varianta de lucru prevede o crestere mai mare a salariilor pentru bugetarii care au pana la un anumit salariu si nicio crestere pentru cei care depasesc un anumit nivel al salariului.

"Intentionam ca bugetul pe 2014 sa fie bazat pe aplicarea graduala a Legii salarizarii unice. Luam in calcul mai multe variante prin care, eventual, pentru anumite categorii de bugetari apropierea de nivelul maxim al grilei (prevazuta in Legea salarizarii unice - n.r.) sa se realizeze mai rapid decat pentru alte categorii.

Pana la redactarea legii bugetului, la inceputul lunii octombrie, se va lua decizia cu privire la varianta optima pentru cresterea salariilor", a mai spus ministrul citat.

Liviu Voinea a subliniat ca, per ansamblu, capacitatea de a creste anvelopa salariala este limitata de cheltuielile generate de aplicarea hotararilor judecatoresti definitive in favoarea salariatilor bugetari care, in urma reducerii cu 25% a salariilor din 2010, au dat statul in judecata si au castigat.

"Ajustarea macroeconomica din 2010, cand s-a decis taierea cu 25% a salariilor, este o falsa ajustare pentru ca multi bugetari au dat statul in judecata si au castigat prin hotarari judecatoresti definitive. In 2011 s-a dat o ordonanta prin care s-a etapizat pe cinci ani plata sumelor prevazute in hotararile judecatoresti.

In 2013 am dat de doua ori mai mult decat in 2012 din aceste hotarari judecatoresti iar pentru 2014 dam un sfert din suma totala care trebuie platita. Practic, anul viitor, dam de doua ori si jumatate mai mult decat am dat in 2013. Acest fapt limiteaza, pe ansamblu, capacitatea de a creste anvelopa salariala pentru ca si aceste cheltuieli cu respectarea hotararilor judecatoresti definitive intra in anvelopa salariala", a mai spus Voinea.

Fondul total de salarii va creste in 2014 dar parte din aceasta crestere se va duce in plata unor hotarari judecatoresti definitive aferente taierii salariilor din 2010, a explicat Liviu Voinea.

#liviu voinea salarii, #ministru buget liviu voinea, #crestere salarii 2014, #salarii mari , #Afaceri