Mihai Gainusa, despre succes: Totul a inceput ca o joaca

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 00:00
2864 citiri
Mihai Gainusa, despre succes: Totul a inceput ca o joaca
Foto: Mihai Gainusa/ SURSA: TV Mania

Mihai Gainusa, autor, prezentator de televiziune si posesor al unei pensiuni la Cheia, recunoaste ca nu are spirit antreprenorial si nu urmareste profitul. Pentru el cel mai important lucru in viata nu este succesul, desi l-a atins "din joaca", la inceput.

Gainusa nu concepe viata fara umor, adora provocarile si explica intr-un interviu acordat Business24 de ce nu vrea sa dezvolte o afacere, prin extindere, in turism.

Cartea este pentru el o investitie buna, alaturi de lucrarile de arta, pe care le achizitioneaza atat de placere, cat si pentru valoarea lor concreta.

Sunteti unul dintre cele mai indragite personaje din peisajul media romanesc. Cum ati ajuns la acest nivel?

Nu stiu daca sunt unul din cele mai indragite personaje, dar ma bucura aprecierea spectatorilor. Pentru mine totul a inceput ca o joaca, prin '95, am scris cateva texte si am castigat astfel niste concursuri la Radio Delta RFI. Au trecut 17 ani in care am scris aproape in fiecare zi.

Pe langa activitatea in presa, sunteti scriitor si aveti si o pensiune la Cheia "Gainusa de munte". Care este, totusi, activitatea dumneavoastra "de suflet"?

Imi place foarte mult sa scriu. Si nu neaparat divertisment. Imi plac provocarile, incerc stiluri si teme noi. Ultima mea carte, "Jurnal din viitor", ma defineste cel mai bine.

Cu toate acestea, v-ati format si imaginea de bun familist. Ce sfaturi de organizare a timpului pentru familie veti pentru oamenii de afaceri?

Sa lucreze cat mai mult acasa. Cel mai important in viata nu este asa-zisul "succes". Sa vezi cum iti cresc copiii, sa ii indrumi in primii ani este cea mai mare realizare. La sfarsitul carierei majoritatea au surpriza sa vada ca nu sunt de neinlocuit si ca totul e atat de efemer. Si respectul colegilor si "marile" realizari si prestigiul in companie...

Am trecut prin multe colective si mi-am dat seama ca totul e doar fatada. Sufletul tau trebuie sa fie plin cu amintiri de familie si de prietenii. Restul incape intr-o cutie de carton.

Umorul este un element care va caracterizeaza atat scrierile, cat si aparitiile in presa. Ar putea fi acesta secretul unei vieti de familie fericite si al unei cariere stralucite?

Eu nu concept viata fara umor, dar asta nu inseamna ca nu exista mai multe tipuri de umor. Poti sa fii fericit si aruncand bani fara numar la o nunta cu manelisti. Poti fi fericit si burlac. Teoretic. Practic, nu cred.

Cum ati caracteriza pensiunea "Gainusa de Munte"?

Poate locul de retragere. Dupa ce termin cu tot focul acesta de artificii din showbiz, ma voi ocupa de un foc de gratar. Gainusa de Munte este un loc cu energii pozitive.

Cum ati vrea sa dezvoltati aceasta pensiune? Aveti un plan de business?

Eu nu ma pricep la afaceri, dar imi dau seama ca n-are rost sa dezvolti o afacere, prin extindere, intr-o statiune in care administratia locala doar spala bani, fara sa realizeze nimic pentru turisti.

Eu vreau doar sa le ofer, in continuare, conditii cat mai bune clientilor. Sunt persoane care vin la Cheia, la pensiune, mai des decat mine. Nu ma intereseaza profitul, ci un loc care sa ma reprezinte.

Care a fost cea mai mare problema cu care v-ati confruntat in incercarea de a deschide aceasta pensiune?

O, au fost multe! In primul rand lipsa de experienta. A fost prima casa pe care am construit-o de la fundatie la acoperis. Apoi accesarea unor fonduri europene, total insuficiente si cu o birocratie uriasa. Un munte de stres. Dar totul se uita, cand vad rezultatul.

Nu in ultimul rand, pentru ca suntem la editia de weekend "Cum sa-i cheltuiesti"... Cum ii place lui Mihai Gainusa sa isi petreaca timpul liber si care sunt cele mai scumpe lucruri pe care isi cheltuie banii?

Ma joc cu copiii, am grija de acvarii, calatoresc cu sotia mea prin Europa. Si dau banii pe carti si pe lucrari de arta, ca placere si investitie.

#Mihai Gainusa interviu, #succes Gainusa, #afaceri Gainusa, #pensiune Gainusa Cheia , #Viata personala