Influenta parentala asupra minciunii - Parenting, cu Urania Cremene

Sambata, 16 Iunie 2012, ora 00:00
3210 citiri
Influenta parentala asupra minciunii - Parenting, cu Urania Cremene

Copiii care mint au cel mai adesea parinti care mint la randul lor: mint agentul rutier, le cer copiilor sa minta pentru ei ("Spune-i celui care suna ca nu sunt aici") sau nu isi recunosc greselile. Asemenea deceptii comune sunt adesea neobservate - de parinti, adica.

Parintii mint de obicei pentru a evita conflictul, pentru a-si proteja copiii de o situatie neplacuta sau periculoasa, pentru a beneficia de ceva sau pentru a da dovada de tact sau diplomatie.

Exista moduri prin care putem fi amandoi sinceri in astfel de situatii. "Tata nu poate veni la telefon chiar acum. Va rog reveniti." (De fapt, adultii ar trebui sa vorbeasca singuri, in loc sa foloseasca copiii pentru a-i ajuta sa iasa din situatii incomode!).

Afla De ce mint copiii

Este de asemenea important sa invatam copiii diferenta dintre secretele "bune" si cele "rele".

Secretele "bune" sunt surprize care ii fac pe oamenii sa se simta bine (cum ar fi cadourile pentru onomastici). Secretele "rele" il fac pe cel care tine secretul sa se simta incomod sau sa ascunda ceva ce altii ar trebui sa stie.

Parintii mint copiii si pentru a-i proteja sa afle despre situatii tulburatoare. Odata ce parintii mint in legatura cu aceste situatii, trebuie sa continue sa minta pentru a raspunde la intrebarile copilului si pentru a pastra povestea falsa vie. (Cum ar fi decesul unei persoane dragi)

Copiii din familii cu divorturi urate mint mai mult decat cei din familii intacte sau cei din familii cu divorturi respectuoase

Divortul este intotdeauna traumatic pentru copii, dar unul din cei mai mari factori de ajustare este tratamentul parintilor unul fata de celalalt in fata si departe de copii.

Copiii care asista la divorturi agresive sufera din cauza minciunilor si adevarurilor trunchiate pe care parintii furiosi le spun pentru a le castiga loialitatea.

Disputele pentru custodie si vizite pot imparti loialitatea copiilor si le pot deranja vietile. Copiii isi iubesc ambii parinti, dar parintii furiosi pot critica fostul partener sau folosi copiii ca pioni in lupta lor pentru putere.

Daunele emotionale pentru copii si pentru relatiile adultilor care trebuie in continuare sa le fie parinti pot lua decenii pentru a se vindeca.

Intimitatea este in mod deosebit importanta pentru copiii care incearca sa pastreze echilibrul fragil al trairii in doua lumi si de a multumi doi parinti diferiti.

Cand parintii ii interogheaza pe copii despre activitatile unui fost sot, copiii ar putea minti sau ascunde informatii, stiind ca ar putea fi folosite impotriva lor (sau a celuilalt parinte) mai tarziu.

Ce trebuie sa stii

Pentru a evita sa punem copiii in situatii in care minciuna pare a fi singura solutie, parintii trebuie sa dezvolte o lista scurta cu "ce trebuie sa stii".

Aceasta lista ar putea include : daca copiii sunt bolnavi atunci cand viziteaza celalalt parinte sau daca copiii sunt abuzati fizic sau emotonal.

Dincolo de aceasta, parintii pot fi ascultatori amicali care nu judeca, daca copiii au chef sa vorbeasca.

Este nevoie de un autocontrol deosebit pentru a evita critica si judecatile, dar parintii trebuie sa isi aminteaca ca ei sunt adultii si ca trebuie sa se comporte ca atare.

Parintii incep prin a avea increderea copiilor, dar pe masura ce copiii cresc, trebuie sa o castige.

autor: Jody Johnston Pawel, Parent's Toolshop, traducere Urania Cremene

Citeste mai multe despre "Prevenirea si reactia la minciuni" in urmatoarea editie de weekend "Cum sa-i cheltuiesti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#minciuna copii, #influenta minciuna copii, #parinti copii minciuna, #copii mincinosi , #Viata de familie