De ce se cearta fratii? - Parenting, cu Urania Cremene

Sambata, 21 Iulie 2012, ora 00:00
3232 citiri
De ce se cearta fratii? - Parenting, cu Urania Cremene

Multe resurse de parenting ofera sugestii ajutatoare pentru a trata conflictele dintre frati. Putine dintre acestea le spun parintilor efectiv ce sa spuna, deoarece exista atat de multe motive pentru care se cearta fratii.

Chiar daca urmatoarele sugestii nu acopera toate posibilele motive de conflict dintre frati, putem aplica aceste sugestii de baza in situatii similare.

Spatiul Personal

Stabiliti o ora pentru a discuta problema.

Lasati fiecare copil sa isi impartaseasca, pe rand, sentimentele si versiunea despre conflict.

Permiteti-i fiecarui copil sa raspunda la comentariile celuilalt copil.

Rezumati problema cu propriile cuvinte, incercand sa va concentrati asupra adevaratului motiv al conflictului.

Faceti un brainstorming de solutii pentru problema lor.

Evaluati ideile.

Decideti-va asupra solutiilor cu care sa puteti trai.

Incurajati-i sa incerce solutia pentru o perioada de proba.

Reveniti mai tarziu sau reamintiti-le de contractul lor daca problema reapare.

Disputele pentru Proprietate si Impartire

Atunci cand rezolvam luptele pentru proprietate, in mod normal cineva pierde. Daca posesorii proprietatii castiga, exista sanse mai mici ca acestia sa imparta pentru ca stiu ca nu trebuie. Daca ii fortam sa imparta, vor avea resentimente fata de celalalt copil si fata de parinte.

Exista sanse mai mici ca ei sa imparta pentru ca este un lucru pe care parintele ii forteaza sa il faca. Exista cateva reguli universale legate de disputele pentru proprietate.

In urmatoarele exemple, observati modul in care raspunsurile parintelui invata valori sau sugereaza optiuni fara a prelua controlul.

Proprietatea personala: Proprietarul are dreptul de a decide daca imparte. Altii trebuie sa ceara voie inainte. Sustineti decizia posesorului si invatati-i pe ceilalti sa ceara mai intai. Acceptati dezamagirea celui refuzat daca posesorul decide sa nu imparta obiectul si orientati-l catre o alta activitate.

Proprietatea comuna: Oricare ar fi cel care isi asuma primul posesia are dreptul de a decide daca sa imparta sau nu. Altii trebuie sa astepte la rand pentru a avea obiectul. Formulati aceasta regula, fara a lua partea cuiva: "Janet a avut-o prima, deci ea poate decide daca o imparte acum sau daca iti va spune cand va fi randul tau sa te joci cu ea." Oferind aceste doua optiuni, subliniem faptul ca a tine numai pentru ea nu este o optiune.

In oricare din cazuri, sugerati ca a imparti ar fi actiunea respectuoasa si amabila, dar nu fortati decizia.

autor: Jody Johnston Pawel, Parent's Toolshop, traducere Urania Cremene

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#certuri frati, #motive cearta frati, #conflicte copii , #Viata de familie