De ce mint copiii - Parenting, cu Urania Cremene

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 00:00
4962 citiri
De ce mint copiii - Parenting, cu Urania Cremene

Atunci cand copiii mint, parintii trebuie sa se intrebe intai "De ce?" Carui scop i-a servit minciuna? Putem evita sa incurajam acest tip de comportament (chiar fara sa ne dam seama !), sau sa inrautatim situatia prin reactia noastra.

Ce avem de facut este sa le aratam copiilor cum sa isi atinga obiectivul, fara sa minta.

Motive pentru Minciuna

Minciuna este un comportament negativ intentionat, iar motivele sunt patru. Aceste motive se aplica si la minciunile copiilor si la cele ale adultilor. Iata o lista cu cateva tipuri de minciuni si obiectivele lor corespondente:

Minciuna pentru Atentie

Obtinerea unei reactii.

Povestile exagerate si pline de imaginatie atrag atentia oamenilor.

Acceptarea in grupul de prieteni.

Uneori, copiii mint pentru a face cu grupul lor de prieteni ceva ce stiu ca este interzis. Alteori, adultii chestioneaza copiii in legatura cu ce au facut gresit, iar copiii se simt sub presiune din partea prietenilor sa minta.

Cercetarile arata ca aproape toti copiii spun adevarul atunci cand sunt intrebati singuri, dar aproape niciunul nu spune adevarul cand sunt intrebati in grup!

Parintii trebuie sa recunoasca dificultatea spunerii adevarului in aceste momente. O reamintire rapida despre valoarea onestitatii si posibilele efecte ale minciunii sunt utile, inainte de a pune presiune suplimentara pe copii.

Minciuna pentru Putere

Pacalirea oamenilor.

Oamenii se simt puternici daca spun o poveste falsa si ascultatorii ii cred.

Evitarea pedepsei/moralei.

Cand exista o problema, parintii pot intreba furiosi: "Tu ai facut aceasta?" Daca copilul spune "da," stie ca a incurcat-o. Daca spune "nu," au o sansa sa scape. Ghiciti ce vor alege?

Frica de pedepse aspre si nedrepte sau predicile lungi sunt motivul principal pentru care oamenii mint.

Protejarea intimitatii.

Copiii pot minti daca parintii pun intrebari indiscrete. Daca minciuna functioneaza, copiii demonstreaza ca au puterea sa ascunda parintilor lucruri.

Obtinerea unui lucru interzis.

Cand oamenii cred ca le va fi refuzata o cerere, s-ar putea furisa sau ar putea minti pentru a obtine acel lucru. Aceste minciuni au de obicei nevoie de un alibi. Cand parintii afla aceste minciuni, sunt in mod deosebit furiosi, pentru ca copilul a trebuit sa planuiasca atat fapta, cat si minciuna.

Minciuna pentru Razbunare

Obtinerea dreptatii dupa o suferinta.

Cand oamenii sunt raniti, pierd respectul pentru si increderea in persoana care i-a ranit si ar putea minti pentru "a fi chit."

Minciuna pentru Renuntare

Descurajarea de onestitatea.

Cand altii nu le cred afirmatiile oneste, unii oameni ar putea renunta si minti.

Minciuna si Dezvoltarea

Sunt cinci stadii ale intelegerii si practicarii adevarului si minciunii, dar varsta este doar un factor. Nu toata lumea ajunge la stadiul final si multi adulti nu trec de stadiul al doilea. Cand oamenii resimt emotii puternice, ar putea reveni la un stadiu anterior.

Pana la 4 ani, copiii sunt onesti (sau mint) pentru a obtine ce vor, pentru a obtine recompense si pentru a evita pedepsele.

Pana la 5 sau 6 ani, copiii sunt onesti (sau mint) pentru a-i multumi pe adulti. Copiii le-ar putea spune adultilor ceea ce ei cred ca acestia vor sa auda. Daca minciunile din aceste prime doua stadii functioneaza si copiii obtin adesea ce vor, pot deveni manipulativi sau mincinosi cronici.

In jurul varstei de 6-8 ani, onestitatea copilului (si minciuna) sunt motivate de ceea ce primesc din acea situatie. In acest stadiu, daca adultii mint la randul lor si copiii stiu asta, acestia din urma vor crede ca este in regula sa minti.

In jurul varstei de 8-12 ani, copiii sunt cinstiti (sau mint) pentru ca altii sa aiba o parere buna despre ei. La aceasta varsta, copiii isi schimba si ei punctul de interes, de la a dori sa multumeasca adultii la a dori aprobarea prietenilor. Ar putea minti daca cred ca prietenii lor se asteapta sa o faca.

Cei peste 12 fie spun adevarul pentru ca sunt onesti, fie mint pentru ca a devenit un obicei.

Doua perioade de varsta sunt in mod deosebit importante. Una este undeva in jurul varstei de 3-4 ani, cand copiii pot spune o minciuna in mod intentionat.

Adolescenta este cealalta perioada importanta, pentru ca adolescentii sunt capabili sa inteleaga ca minciuna distruge increderea.

Pentru ca adolescentii sa atinga stadiul final al deprinderii onestitatii, sunt necesari cativa factori: cat de bine trateaza parintii nevoia de intimitate a adolescentilor, daca acorda adolescentilor responsabilitate crescuta asupra diverselor domenii din viata lor, si cum reactioneaza la afirmatiile adevarate (dar dificil de auzit) pe care le impartasesc adolescentii cu ei.

Urania Cremene

Primul expert in parenting din Romania

sursa: Jody Johnston Pawel, Parent's Toolshop

Citeste mai multe despre "Influenta parentala asupra minciunii" si "Prevenirea si reactia la minciuni" in urmatoarele editii de weekend "Cum sa-i cheltuiesti"

#de ce mint copiii, #reactii minciuna, #parenting minciuna, #parenting Urania Cremene , #Viata de familie