Copiii se cearta. Cum mediezi conflictele? - Parenting, cu Urania Cremene

Sambata, 14 Iulie 2012, ora 00:00
2954 citiri
Copiii se cearta. Cum mediezi conflictele? - Parenting, cu Urania Cremene

Atunci cand conflictele sau aceeasi problema continua sa apara, faceti-va timp sa ghidati copiii printr-o sesiune mai minutioasa de solutionare a problemelor, folosind Fisa de Lucru pentru Rezolvarea Problemelor.

Medierea aplica fiecare pas al procesului F-A-X, inainte si inapoi, ambelor tabere. Putem folosi acest proces cu oricare alte doua persoane: frati, copii si prietenii lor sau doi adulti.

Stabiliti o ora pentru a discuta problema

Mai intai, acordati-le o perioada de calmare, atunci cand copiii sunt prea suparati pentru a discuta problema in mod calm. Inainte de a incepe, stabiliti cateva reguli de baza, cum ar fi fara intreruperi sau ocarari.

Spuneti-le copiilor ca amandoi vor avea o sansa egala de a fi ascultati si de a raspunde la ceea ce are de spus celalalt.

Permiteti-i fiecarui copil sa isi impartaseasca sentimentele si versiunea asupra conflictului

Notati sentimentele si grijile fiecarui copil pe foaia de lucru, apoi cititi-le cu voce tare pentru a va asigura ca sunt precise. Acceptati diferente de perceptii si opinii.

Lasati fiecare copil sa raspunda comentariilor celuilalt copil

La acest pas, ei pot adauga noi informatii sau isi pot exprima dezacordul. Aveti grija sa nu fiti distrasi de dezbaterile referitoare la cine ce a facut. Treceti rapid la urmatorul pas.

Rezumati problema cu propriile voastre cuvinte, incercand sa va concentrati asupra adevaratelor probleme ale conflictului.

Faceti un brainstorming pentru solutii.

Notati toate ideile. Nu le evaluati inca. Nu le etichetati ca fiind "a lui" sau "a ei". Odata ce o idee a fost sugerata, ea nu apartine nimanui. Este pur si simplu o idee. Acest lucru previne sentimentele ranite atunci cand o idee este respinsa ori cineva spune "Vezi, eu am avut dreptate!"

Evaluati ideile, cerand parerea fiecarui copil referitoare la o anumita idee.

Pe masura ce ei le evalueaza, obtineti detalii specifice referitoare la modul in care acel plan va functiona efectiv.

Decideti-va asupra unei solutii cu care toata lumea este de acord.

Daca disciplina este necesara, asteptati sa discutati aceste optiuni la pasul corespunzator. Exista mai multe inconveniente daca disciplinati mai devreme:

Copiii cred ca nu le respectam sentimentele sau intelegem perspectiva.

Copiii interpreteaza gresit disciplina ca pedeapsa, pentru ca ea pare a fi o reactie, nu un raspuns planificat.

Parintele preia controlul asupra problemei.

Unul sau ambii copiii vor avea resentimente fata de voi si celalalt frate pentru ca l-a bagat in bucluc.

Incurajati-i sa incerce solutia pentru o perioada de proba.

Reveniti mai tarziu sau reamintiti-le de intelegerea lor daca problema reapare.

Intrebati-i daca intelegerea functioneaza. Dati-le de inteles ca veti actiona ca mediator, dar ei sunt responsabili de solutionarea propriilor probleme. Incurajati-i sa incerce sa rezolve conflictele de unii singuri, inainte de a veni cu ele in fata voastra.

Poate parea ca procesul de mediere are prea multi pasi, dar fiecare pas invata abilitati importante si are beneficii specifice. Pe masura ce mediem mai des, procesul decurge mai rapid si mai lin si copiii vin cu mai multe idei.

Pe masura ce le observam dezvoltarea abilitatilor, putem sta mai mult la marginea conflictelor lor. Trebuie sa fim rabdatori in timp ce ei avanseaza de la nivelul la care se afla acum la cel de persoane capabile sa solutioneze probleme in mod independent.

Dupa o perioada, putem rationaliza procesul pentru copii mai mici, copii mai experimentati sau atunci cand trebuie sa rezolvam probleme pe fuga. Scopul nostru final este de a spune:

"Am increderea ca voi doi puteti rezolva aceasta problema", de a crede acest lucru si de a ne indeparta. Atunci cand copiii stiu ca nu vom lua partea nimanui si nu vom actiona ca arbitri in certuri, ci vom pune responsabilitatea inapoi in terenul lor , exista mai putine sanse sa ne foloseasca in moduri nepotrivite.

autor: Jody Johnston Pawel, Parent's Toolshop, traducere Urania Cremene

Citeste mai multe despre "Problemele frecvente intre frati", in urmatoarea editie de weekend "Cum sa-i cheltuiesti".

#copii cearta, #conflicte copii, #mediere conflicte copii, #Urania Cremene parenting , #Viata de familie