La blouse roumaine: Fii eleganta, in stil romanesc

Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 00:00
5954 citiri
La blouse roumaine: Fii eleganta, in stil romanesc

Indrazneste sa mergi la birou cu un deux pieces impecabil, o pereche de botine cu personalitate, un ceas senzational si un tricou simplu, de bumbac, cu o aplicatie tesuta cu matase alba la razboi. Nu trebuie sa lipseasca de pe el un mesaj scurt, clar si la obiect: "hodinita", spre exemplu.

Stilul romanesc in tinute, numit de Matisse "La blouse roumaine", este recunoscut de marii creatori ai lumii, dar si de staruri precum Madonna sau Adele. Tocmai de aceea Business24 te invita sa-l experimentezi si tu, la targul Escapade a Paris, in 17 si 18 noiembrie.

"Tricoul fain" este specialitatea atelierului Mandra Chic, pe care il vei intalni la acest targ. Ei iti recomanda panzele tesute cu canepa, in, bumbac, purtabile ziua, sau dantelele sasesti, combinate seara cu o pereche de pantaloni de piele si niste pantofi eleganti.

Pentru zilele frigurase care urmeaza, Mandra Chic are o multime de variante: "Hainute din materiale naturale, culori prietenoase, caciulite, manusi, sosete si fulare fine, facute in casa, de bunicute harnice si dichisite! Si, obligatoriu cu cate un obiect vestimentar din costumul popular romanesc, adaptat sau reinterpretat", a declarat Alina Zara, reprezentant al atelierului, pentru Business24.

Ati pregatit o colectie pentru targul de toamna V for Vintage Escapade a Paris. Spuneti-ne cateva detalii despre aceasta colectie

Mandra Chic este un atelier-sezatoare in cadrul Muzeului de Panze si Povesti din Mandra (Tara Fagarasului / Transilvania/ Romania) si departamentul fashion & souvenire al proiectului tarafagarasului.eu Pregatim colectii-proiect care sustin campaniile noastre de redescoperire, conservare, promovare si traire a romanismului si crestinismului! Celebram urban si contemporan panza, vorbele, simbolurile, obiectele vestimentare din cultura romaneasca!

Cel mai nou si popular proiect al nostru, pe partea de fashion, este "Tricoul Fain". Datorita acestuia in vara lui 2012 am avut primul contact cu Laura si Martha (V for Vintage), ne-am placut si am inceput sa colaboram! V for Vintage este cel mai mare si important targ de cultura vintage din Romania!

Panzele noastre sunt vintage pana la ultimul fir de ata! Se potrivesc de minune in povestea fetelor si am hotarat sa facem parte, ca expozanti, la evenimentul lor din toamna! Tema acestei editii de V for Vintage - Escapade a Paris - s-a potrivit de minune cu un proiect international al nostru, pe care il avem in lucru: o incursiune printre panzele si prin intelepciunea intregii lumii!

Colectii capsula de tricouri faine cu aplicatii de tesaturi specifice unei zone etnografice straine, intr-un mix prietenesc cu dantele, cusaturi si materiale romanesti! Un fusion old/new ce va celebra urban si contemporan panze, idei, povesti, simboluri! O declaratie de atitudine si un exercitiu de sensibilitate! O ofensiva a bunului gust, fara pretentii de absolut!

Proiectul porneste pe urmele celebrei Suveici din Tara Fagarasului: un obiect vechi - cheie, de la razboiul de tesut al Mamei Ruta, de la noi din atelier, care face inconjurul lumii, ca un adevarat ambasador al lucrurilor frumoase si adevarate, ducand si aducand povesti despre dichiseli si autentic!

Asa ca, aceasta colectie Mandra Chic de la V for Vintage, "La Blouse Roumaine de la Femme Chic", este un fel de teasing la povestea noastra care va urma! Practic incepem sa adaptam conceptul si sa ii integram nota de universalitate la care lucram!

Cum ati reusit sa imbinati stilul dumneavoastra axat pe traditionalul romanesc cu alura pariziana?

Tema cu aer boem, parizian a picat la fix! In campaniile noastre vorbim mereu de marii artisti ai lumii, care s-au jucat foarte frumos cu simbolurile grafice romanesti! Le-au pretuit, le-au facut celebre!

Indiferent ca e vorba de Yves Sain Laurent sau Tom Ford, despre Madonna, Adele, ori Regina Maria, ne referim la aceata poveste, imprumutand de la Matisse sintagma "La blouse roumaine"! Si, brusc, toata lumea intelege perfect despre ce vorbim!

Asa ca am aplicat efectiv aceata expresie brodata, devenita intre timp o adevarata "vorba cu talc", pe tricourile noastre, peste panze romanesti, autentice!

Cum arata o escapada in Paris in viziunea Mandra Chic?

O geanta nici prea mare nici prea mica, o pereche de tenesi rosii, o pereche de jeansi bleumarin, un tricou fain, alb, cu o aplicatie de panza romaneasca, din stergarele "de mort" din Tara Fagarasului, pe care este tesut unul dintre cele mai vechi simboluri dacice, cel al infinitului, care l-a inspirat si pe Brancusi!

O bratara de deochi crosetata in culorile tricolorului nostru, o harta, o cafenea chic, si un tur pe urmele lui Eugen Ionesco, Cioran si Brancusi! Seara ne-am urca in turnul Eiffel, sa vedem Parisul de sus, intr-o mare de lumina! Si, evident, sa cautam placutele cu "made in Resita".

Pentru ce moment al zilei ar fi potrivita o tinuta din colectia Mandra Chic - Escapade a Paris?

Tricourile noastre sunt, in general, casual! Depinde foarte mult de tipul aplicatiei! Mixul cultural pe care il reprezinta cultura romaneasca e extrem de divers! Exista panze tesute cu canepa, in, bumbac, purtabile ziua, cu o pereche de jeansi, sau dantelele sasesti, combinate seara cu o pereche de pantaloni de piele si niste pantofi faini!

Dar exista si panze cusute cu fir de aur sau argint, ori cu margele de sticla, aduse de comerciantii evrei de la Paris, intre cele doua razboaie mondiale! Tricourile care au astfel de aplicatii pot fi purtate lejer cu o fusta ampla de covor rosu, la orice receptie fara un dress code de o pretiozitate maxima, care implica o anumita linie vestimentara!

Pentru V for Vintage nu am reusit sa gasim panze dintre cele cu fir sau margele! Sunt destul de rare, iar campania noastra de recuperare si reinterpretare a fost limitata in timp! Am pregatit, insa, tricouri speciale pentru un tur de zi, pe urmele lui Ionesco, Brancusi si Cioran, cu aplicatii de tesaturi diverse, colorate, pline de simboluri si povesti!

Cat ar costa o tinuta completa Mandra Chic creata pentru V for Vintage toamna asta?

Tricourile noastre din aceasta serie speciala sunt intre 175 si 200 de lei!

Cum ne sfatuiti sa ne imbracam in zilele frigurase de iarna care ne asteapta?

Va spunem cum ne imbracam noi: cu hainute din materiale naturale, culori prietenoase, caciulite, manusi, sosete si fulare fine, facute in casa, de bunicute harnice si dichisite! Si, obligatoriu cu cate un obiect vestimentar din costumul popular romanesc, adaptat sau reinterpretat! Portul de iarna de la munte are cizmele acelea frumoase, broboadele de lana sau catifea cu ciucuri impletiti, taioarele de postav cu aplicatii de catifea, la doua randuri de nasturi, pieptarele brodate...

Stilul dumneavoastra aduce in fata mesaje amuzante si imprimeuri aparte. Cum ati realiza o tinuta pentru o femeie de afaceri, dar care sa respecte stilul care v-a consacrat?

Nu credem ca ar fi nepotrivit, ci dimpotriva, ca o femeie de afaceri, puternica, sa se prezinte intr-o dimineata la o sedinta de lucru, cu un deux pieces impecabil, o pereche de botine cu personalitate, un ceas senzational si un tricou fain, simplu, de bumbac, cu o aplicatie de maneca de ie tesuta cu matase alba la razboi, pe care sa aiba un mesaj scurt, clar si la obiect: "hodinita"!

Ar mai fi si varianta "muiere hotarata", sau "sfatoasa"! Romanii au simtul umorului si le este dor de autentic, neamul lor, de radacini! Mizam foarte mult pe acest lucru! La toate nivelurile de receptie ale proiectului nostru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#targ vintage Bucuresti, #V for Vintage, #Mandra Chic tricou, #bluza tesuta stil romanesc , #Tinute