Una din cele mai mari comori ale Europei, descoperita in insula Jersey

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 11:21
2175 citiri
Una din cele mai mari comori ale Europei, descoperita in insula Jersey

Una dintre cele mai mari comori din istoria europeana a fost descoperita de doi arheologi amatori in Jersey, cea mai mare si mai cunoscuta dintre insulele Canalului Manecii, aflata sub jurisdictia Regatului Unit. Dupa 30 de ani de cautari, acestia au gasit tezaurul, compus din monede de aur si argint, evaluat de experti intre cinci milioane si 16,5 milioane de dolari.

Comoara cantareste in jur de trei patrimi de tona. Monedele descoperite, datand aproximativ din anul 50 i.Hr., se aflau in circulatia tribului celtic numit Coriosolitae, care traia in nordul actualei Bretanii, in largul coastei Normandiei.

Fabuloasa suma, considera oamenii de stiinta, ar putea sa fi fost ascunsa inaintea invaziei romane, insulele Canalului Manecii fiind locul preferat pentru astfel de ascunzatori de catre triburile care fugeau din calea invadatorilor romani. La mijlocul secolului I i.Hr., legionarii de sub comanda lui Iulius Caesar au cucerit triburile galilor.

Cercetatorii nu au putut inca stabili numarul exact al monedelor, deoarece de-a lungul timpului metalul in amestec cu lutul s-a aglutinat intr-atat de mult incat a ajuns sa semene cu un lingou urias.

Conform estimarilor preliminare, aceasta cifra poate varia intre 30.000 si 50.000 de monede, colectionarii estimand ca fiecare moneda ar valora 100-200 de lire sterline. Astfel, valoarea totala a comorii a fost estimata intre cinci milioane si 16,5 milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comoara insula Jersey, #tezaur monede insula Jersey, #monede insula Jersey , #Timpul liber