Super Luna va putea fi observata in aceasta noapte

Duminica, 10 August 2014, ora 11:23
1785 citiri
Super Luna va putea fi observata in aceasta noapte

Fenomenul astronomic de Luna plina la perigeu - cunoscut in ultimii ani sub denumirea pompoasa de "Super Luna" -, cand satelitul natural al Pamantului se va afla la o departare de 356.896 de kilometri de Terra, va putea fi observat in noaptea de duminica spre luni.

Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", fenomenul va putea fi observat duminica, incepand cu ora 21.12.

"Super Luna" reprezinta acel fenomen astronomic care consta in suprapunerea fazei de Luna plina/ Luna noua cu pozitia satelitului la perigeul - punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului - traiectoriei sale circumterestre.

"Super Luna" este un termen nou introdus in astronomia moderna si a fost inventat de astronomul Richard Nolle in 1979. Termenul, foarte pompos, a devenit foarte popular in ultimii ani. Anterior, astronomii numeau acest fenomen pur si simplu "Luna plina la perigeu", respectiv "Luna noua la perigeu".

Potrivit definitiei date de Richard Nolle, o "Super Luna" este o Luna noua sau una plina care se afla la punctul cel mai apropiat de Terra pe orbita satelitului. Fenomenul este considerat banal din punct de vedere astronomic, pe parcursul unui an putand fi observate, in medie, aproximativ 4-6 "Super Luni".

De asemenea, aproximativ o data la un an si 48 de zile, Luna se afla la perigeul maxim.

In ceea ce priveste anul 2014, potrivit definitiei lui Nolle, se pot observa cinci "Super Luni". Prima din 2014 a fost pe 1 ianuarie, a doua, pe 30 ianuarie, a treia, pe 12 iulie.

Urmatoarele "Super Luni" ale acestui an vor fi pe 10 august si pe 9 septembrie.

Astronomii spun ca nu se poate sesiza o diferenta cu ochiul liber intre o "Super Luna" si o Luna plina/ Luna noua obisnuita.

Potrivit cercetatorului Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic din Bucuresti, nu va exista o diferenta foarte mare intre Luna plina de duminica si cea din celelalte luni ale anului. "Va fi doar putin mai stralucitoare decat celelalte", a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Adrian Sonka.

In ciuda scenariilor apocaliptice legate de "Super Luna" existente in credinta populara, cercetatorii de la NASA au anuntat in numeroase randuri ca nu au descoperit nicio corelatie directa intre dezastrele naturale de pe Terra si Luna la perigeu.

In timpul fenomenului de "Super Luna", Pamantul, Soarele si Luna sunt aliniate - Terra aflandu-se intre Luna si Soare. Fortele gravitationale exercitate pe Terra de Luna si Soare determina o crestere/ scadere mai mare a mareelor, fapt care i-a determinat pe "alarmisti" sa afirme ca exista o legatura intre "Super Luna" si calamitatile naturale.

Totusi, este putin probabil ca aceste maree sa provoace inundatii, exceptand situatiile in care s-ar suprapune peste niste conditii atmosferice propice (furtuni puternice).

Potrivit NASA, mareele din timpul fenomenului de "Super Luna" sunt doar cu cativa centimetri mai inalte decat cele produse in mod obisnuit.

Pe de alta parte, Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an, va avea anul acesta punctul maxim de activitate in noaptea de 12 spre 13 august, intre orele 11.00 si 05.00 (ora Romaniei), dupa cum a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Valentin Grigore, presedinte al Societatii Astronomice Romane de Meteori.

#super luna, #fenomen astronomic , #Timpul liber