Romania a pierdut trei pozitii intr-un an, in clasamentul mondial al libertatii presei

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 15:00
1562 citiri
Romania a pierdut trei pozitii intr-un an, in clasamentul mondial al libertatii presei

Romania detine locul 45 in clasamentul mondial privind respectarea libertatii presei realizat anual de organizatia franceza Reporters sans Frontieres (RSF).

Romania a coborat astfel teri locuri, comparativ cu Republica Moldova care a coborat doar o pozitie in decursul unui an, situandu-se pe locul 56, potrivit site-ului rsf.org, citat de Mediafax.

Primele 10 locuri in clasamentul care cuprinde 180 de tari sunt ocupate, in ordine, de Finlanda, Olanda, Norvegia, Luxemburg, Andorra, Liechtenstein, Denemarca, Islanda, Noua Zelanda si Suedia.

Vecini bulgari ocupa lucul 100 in calasament, in timp ce Ungaria se situeaza pe locul 64 in acest top al libertatii presei.

In acelasi clasament, Republica Ceha se afla pe locul 13, Germania, pe 14, Polonia, pe 19, Slovacia, pe 20, Lituania, pe 32, Marea Britanie, pe 33, Slovenia, pe 34, Spania, pe 35, Serbia, pe 54, Croatia, pe 65, Israel, pe 96, Grecia, pe 99, Rusia, pe 148, Turcia, pe 154, China, pe 175.

Pe ultimele locuri in acest loc se afla Turkmenistan (178), Coreea de Nord (179) si Eritreea, un stat din nord-estul Africii (pe locul 180).

Libertatea presei a cunoscut un declin in numeroase tari, precum Statele Unite ale Americii, Republica Central Africana si Guatemala, insa a cunoscut imbunatatiri in Ecuador, Bolivia si Africa de Sud, potrivit unui comunicat remis de RSF cu prilejul lansarii acestui clasament.

Libertatea presei a scazut in tari marcate de conflicte, precum Republica Central Africana, Mali si Siria, dar si in democratii cu traditie, care insa "interpreteaza in mod abuziv conceptul de securitate nationala", precum SUA, au spus reprezentantii RSF.

Intre tarile care au fost marcate de conflicte in ultimul an, fapt care a influentat in mod negativ libertatea presei, RSF retine si Turcia si Bulgaria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#libertatea presei, #clasament mondial libertate presa, #top tari libertate presa , #Timpul liber