Presa franceza: Opera Nationala Romana a renascut

Luni, 14 Aprilie 2014, ora 17:55
1657 citiri
Presa franceza: Opera Nationala Romana a renascut

Odata cu instalarea unei noi conduceri la Opera Nationala Romana, Bucurestiul va deveni unul dintre granzii europeni in domeniu, noteaza cotidianul francez La Croix.

La inceputul lui februarie, Opera din Bucuresti a prezentat publicului un Rigoletto modern si inedit. Actiunea se deruleaza in America anilor 1930, in plina prohibitie, iar ducele de Mantova conduce un bar ilegal, camuflat in spatele unei fatade de pompe funebre. O premiera indrazneata, semnata de regizorul australian Stephen Barlow, ce inlocuieste o alta versiune a acestei opere clasice de Verdi, care nu a mai fost schimbata de peste 60 de ani. Publicul a fost cucerit, remarca La Croix, citata de Agerpres.

Opera Nationala Romana datoreaza aceasta innoire lui Razvan Ioan Dinca, tanarul sau director numit in aceasta functie in urma cu doi ani, care nu si-a ascuns niciodata ambitiile.

"Doresc sa fac in asa fel incat Opera noastra sa intre in circuitul european. Din nefericire, astazi noi (Opera Romana) nu existam, suntem la periferia marilor scene. Artistii nostri sunt recunoscuti peste tot, insa nimeni nu doreste sa monteze un spectacol aici", si-a exprimat Razvan Ioan Dinca regretul.

Venirea, in ianuarie, a lui Johan Kobborg, la conducerea departamentului de balet de la Opera Nationala Romana simbolizeaza aceasta noua stare de spirit. Unul dintre cei mai talentati dansatori ai generatiei sale - a fost solist la Royal Ballet din Londra - a acceptat provocarea cu entuziasm. "Mi-a luat foarte putin timp sa ma hotarasc. Aici (la Bucuresti) exista multa energie si optimism. Totul pare posibil", potrivit lui Kobborg.

Deja peste 400 de candidati au participat la auditii pentru a se integra trupei permanente de balet, intre care si balerini ai Operei din Paris, ultima 'achizitie' fiind polonezul Dawid Trzensimiech, venit si el de la Royal Ballet.

"In doi ani de zile vom putea propune productii de un nivel european foarte ridicat, ce nu vor putea fi vazute nicaieri in alta parte", promite deja Johan Kobbord.

Inainte de a atrage publicul strain, Opera Nationala trebuie sa faca dovada in fata bucurestenilor, mari melomani, potrivit La Croix. Festivalul International 'George Enescu', care a primit, in septembrie 2013, muzicieni si dirijori din intreaga lume, a contribuit deja la aceasta. Mai multe sali din centrul Bucurestiului, printre care cea a Operei, au gazduit concerte.

"Peisajul de muzica clasica din Bucuresti este in plina evolutie, iar Opera isi are aici locul, cu atat mai mult cu cat marketingul sau agresiv atrage un public nou", subliniaza muzicologul Oltea Serban-Parau.

Potrivit La Croix, celor care deplang punerea prea insistenta in valoare a artistilor straini in detrimentul celor romani, noua conducere le opune actuala lipsa de mari talente din tara. 'Cei mai buni au plecat sa se realizeze in strainatate', confirma Oltean Serban-Parau. De acum incolo, tendinta s-ar putea inversa, conchide cotidianul francez.

#Opera Nationala Romana, #balet opera nationala, #opera nationala bucuresti , #Timpul liber