Premiul Nobel: Serge Haroche si David Wineland, premiati pentru fizica

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 14:29
1872 citiri
Premiul Nobel: Serge Haroche si David Wineland, premiati pentru fizica

Cercetatorul francez Serge Haroche si savantul american David J. Wineland au fost recompensati, marti, cu premiul Nobel pentru fizica pe 2012, informeaza site-ul oficial al premiului.

Comitetul Nobel i-a recompensat pe cei doi pentru "metodele lor experimentale inovatoare care permit masurarea si manipularea sistemelor cuantice individuale".

Serge Haroche este un fizician francez, nascut in 1944, in Casablanca.

A fost profesor al Collage de France, iar in prezent detine conducerea catedrei de Fizica Cuantica. Haroche a devenit cunoscut in lumea stiintifica dupa ce a demonstrat, prin observatie experimentala, decoerenta cuantica - mecanismul prin care sistemele cuantice interactioneaza cu mediul inconjurator capatand caracteristici probabilistice suplimentare. Decoerenta a fost subiectul cercetarii active in ultimele doua decenii.

In 2008, Haroche si colegul lui de la Scoala Normala Superioara (ENS) Jean-Michel Raimond au reusit sa realizeze tranzitia de la fizica cuantica la cea clasica pe un mic pachet de fotoni.

Ca si colegul lui francez, fizicianul american David J. Wineland, nascut in 1944, a activat in domeniul opticii cuantice si a studiat "interactiunea fundamentala dintre lumina si materie". Wineland este, in prezent, profesor al laboratorului de fizica din cadrul National Institute of Standards and Technology (NIST) din Boulder, Statele Unite ale Americii.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

#premiu Nobel 2012, #premiu Nobel fizica, #laureati premiu Nobel fizica , #Timpul liber