Mii de bucuresteni la "Noaptea Muzeelor"

Duminica, 20 Mai 2012, ora 13:20
1269 citiri
Mii de bucuresteni la "Noaptea Muzeelor"

Mii de bucuresteni au stat la rand ore in sir ca sa viziteze cele 28 de muzee si institutii de cultura care si-au deschis portile la Bucuresti, in noaptea de sambata spre duminica, cu prilejul celei de-a opta editii a evenimentului intitulat "Noaptea Muzeelor".

Printre vizitatorii unora dintre muzeele Capitalei - Muzeul National de Istorie a Romaniei si Muzeul National de Arta al Romaniei - s-a aflat si ministrul Culturii, Mircea Diaconu.

Organizat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, evenimentul a prilejuit si premiere - la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", unde coada s-a format inca de sambata dupa-amiaza, pana dincolo de Muzeul National al Taranului Roman, "Noaptea" debutand inedit, inca de vineri seara, cand 20 de copii, adusi de parinti, si-au petrecut noaptea printre exponate. Potrivit Aurorei Stanescu, sefa programelor educationale din cadrul muzeului, cei 160 de copii inscrisi pe lista de asteptare pentru acest eveniment vor fi reprogramati pentru actiuni viitoare.

Muzeul National al Pompierilor, deschis de Noaptea Muzeelor

De asemenea, la Muzeul National al Pompierilor, personalul muzeului, impreuna cu angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dealu Spirii" al municipiului Bucuresti, au prezentat publicului vizitator o lectie deosebita despre istoria pompierilor romani.

Sub genericul "MNIR 40", Muzeul National de Istorie a Romaniei a organizat pana la ora 2.00 a diminetii de duminica vizite ghidate gratuite in expozitiile permanente "Tezaur Istoric" si "Lapidarium". Oaspetii MNIR au putut sa strabata si expozitiile temporare deschise in prezent la sediul muzeului sau sa asiste la spectacole de teatru, recitaluri etc.

"Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere", "Istorii rescrise" sau "Exponatul lunii - Costumele populare ale Smarandei Braescu" au fost unele din "temporarele" vizitate, un interes aparte starnind insa expozitiile "Cadourile familiei Ceausescu", ca si o micro-expozitie de artizanat urban si machete de aeroplane, organizate special pentru aceasta noapte.

Concert de jazz, surpriza de la Muzeul de Arta

La Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), "Noaptea Muzeelor" din acest an vizitatorii au avut ocazia sa descopere ca arta consta (si) in detalii - atat in Galeria de Arta Europeana si in Galeria Nationala, cat si in alte spatii ale institutiei, unde au fost mutate, din cauza amenintarii ploii, actiunile programate a se desfasura in curtea acestuia.

Un concert de jazz Luiza Zan si o serie de mini-recitaluri de muzica clasica au intregit, asa cum declara un vizitator, "o noapte de povesti" la Muzeul de Arta.

"Stam bine cu vizitatorii. Galeria de Arta Europeana si Galeria Nationala sunt deja pline. Tocmai am terminat programele pentru copii, care au fost foarte bine primite de micuti", a declarat directorul general al MNAR, Roxana Theodorescu. Ea si-a exprimat speranta ca, pana duminica dimineata, "daca ploaia nu va reincepe, MNIR va inregistra peste 13.000 de vizitatori", ca si anul trecut.

Expozitia "Dobrogea. Intre pamant si mare, amprenta timpului si a omului", realizata in paralel in cele trei muzee vecine din Piata Victoriei - Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Muzeul National de Geologie - a fost vizitata cu aceasta ocazie.

Deplasarea intre muzee a fost asigurata cu automobile Mini, disponibile in principalele locuri pentru serviciu de taxi gratuit intre muzee, si de 80 de biciclete din programul national de bike-sharing, I'Velo, ca si cu autobuze Noaptea Muzeelor, oferite de RATB si Primaria Municipiului Bucuresti.

Evenimentul intitulat "Noaptea Muzeelor" a debutat in Franta in 1999, iar din 2005 s-a extins in toata Europa, in anul 2011 manifestarea fiind marcata de aproximativ 3.000 de muzee din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Noaptea Muzeelor Romania 2012, #Muzee Romania 2012, #Noaptea Muzeelor Romania vizitatori , #Timpul liber