Luna lui Martisor, traditii si obiceiuri

Vineri, 01 Martie 2013, ora 14:45
1960 citiri
Luna lui Martisor, traditii si obiceiuri

Indiferent de vreme si de vremuri, la noi, luna martie, luna echinoctiului de primavara si a noului an agrar, a treia din an, popular numita Martisor, debuteaza ca o explozie de bucurie a unui copil care, dupa indelungi asteptari, si-a primit jucaria mult visata.

Romanii au un fel deosebit, original, de a intampina prima zi a primaverii, ofernd si primind martisoare, traditie veche, milenara care inca se mai pastreaza, in ciuda valului de sarbatori de import care nu au nici o legatura cu traditia, spiritualitatea si cultura romaneasca.

Legenda spune ca primul martisor ar fi fost tors de Baba Dochia, fiica lui Decebal, in timp ce urca la munte, cu oile. Martisorul, format din doua fire rasucite, de lana sau de matase, alb si negru, mai apoi, alb si rosu, reprezinta, de fapt, unitatea contrariilor, vara - iarna, cald - frig, lumina - intuneric.

In trecut, martisorul se purta la mana sau prins in piept, de la 1 martie pana la data cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: canta cucul, se intorceau pasarile calatoare, infloreau ciresii.

Citeste mai multe despre luna lui Martisor, traditii si obiceiuri, pe Ziare.com.

#martie traditii obiceiuri, #martisor traditii, #luna martie sarbatori , #Timpul liber