Filmul "Cezar trebuie sa moara" a castigat Ursul de Aur

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 14:00
2037 citiri
Filmul "Cezar trebuie sa moara" a castigat Ursul de Aur

Filmul italian "Cesare deve morire" (Cezar trebuie sa moara), o adaptare in parte film documentar, in parte eseu, dupa celebra piesa shakespeariana "Julius Caesar" a castigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film in cadrul celei de-a 62-a editii a Festivalului de Film de la Berlin.

Realizat intr-o maniera distincta ce imbina cadrele filmate in alb-negru cu cele trase color, productia ii are drept vedete pe detinutii de la un cunoscut penitenciar italian de maxima securitate care pun in scena tragedia "Julius Caesar" de William Shakespeare.

"Cesare deve morire" a fost apreciata de catre juriu in special pentru capacitatea sa de a-i deschide privitorului o fereastra spre sufletul unor oameni.

"Noi speram ca cinefilii care vor vedea acest film vor intelege ca pana si un detinut ce a primit o pedeapsa grea ramane in primul rand un om", sustine regizorul octogenar Paolo Taviani.

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor, acordat lui Christian Petzold

Nici ceilalti favoriti nu au plecat acasa cu mana goala. Cineastul german Christian Petzold a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor cu productia "Barbara", considerata marea favorita la Ursul de Aur. Aceasta este cea de-a cincea colaborare dintre regizor si actrita germana Nina Hoss. In film Hoss joaca rolul unui medic din Republica Democrata Germana a carei aplicatie pentru viza este respinsa.

Lutz Ride Meier a primit Ursul de Argint pentru "o extraordinara contributie artistica adusa cinematografiei" cu drama istorica chineza "White Deer Plain" in regia lui Wang Quan'an.

Ursul de Argint pentru cel mai bun actor in rol principal a fost castigat de tanarul danez Mikkel Folsgaard Boe pentru drama istorica "A Royal Affair" ("En Kongelig Affere") de Nikolaj Arcel. In acest film el a interpretat rolul regelui danez Christian al VII-lea. Regizorul Nikolaj Arcel si Rasmus Heisterberg au primit si premiul pentru scenariu cu aceasi productie.

Cea mai buna interpretare feminina acordat unei actrite amatoarea din Congo

Ursul de Argint pentru cea mai buna interpretare feminina a fost castigat de o actrita amatoare din Republica Democrata Congo, Rachel Mwanza care interpreteaza rolul unui copil soldat in productia "Rebel" a cineastului canadian Kim Nguyen. Acest film spune povestea micutei Komona, o fetita de doar 12 ani ce a fost rapita din satul ei de rebeli inarmati, este obligata sa-si impuste parintii si apoi sa devina amanta comandantului grupului de rebeli care a rapit-o.

Si productia ungara "Csak a szel" ("Just the Wind") a fost recompensata cu un Urs de Argint. Regizorul Bence Fliegauf a primit Marele Premiu al Juriului pentru filmul sau in care descrie o serie de crime generate de tensiunile interetnice dintre ungari si tigani dintr-un sat, in perioada 2008 - 2009.

Premiul Alfred Bauer al celei de-a 62-a editii a Berlinalei, premiu special ce poarta numele primului director al festivalului, a fost castigat de portughezul Miguel Gomes pentru productia alb-negru "Taboo" cu care "a reusit sa deschida o noua perspectiva asupra artei cinematografice".

Ursul de Argint, acordat productiei "Sister" in regia Ursulei Maier

Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj a fost castigat de un alt portughez, Joao Salaviza, cu filmul "Rafa".

Productia "Sister", in regia lui Ursula Meier, a castigat Ursul de Argint al Juriului International - Mentiunea Speciala Alfred Bauer. Drama sociala transpusa pe pelicula de Ursula Meier s-a numarat de asemenea printre marii favoriti ai Berlinalei.

Drama americana "Keep The Lights On" de Ira Sachs a primit premiul "Been Teddy" pentru cel mai bun film, un premiu ce recompenseaza filmele ce trateaza problemele minoritatilor sexuale.

Premiul special al Asociatiei German Art House Cinemas a fost oferit productiei franceze "A moi seule" de Frederic Videau.

#Ursul de Aur 2012, #laureatii Berliniada 2012, #castigatorii Ursul de Aur 2012, #filme castigatoarea Ursul de aur 2012 , #Timpul liber