Expozitia permanenta "Tezaur Istoric" se redeschide la Muzeul de Istorie

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 15:43
3005 citiri
Expozitia permanenta "Tezaur Istoric" se redeschide la Muzeul de Istorie

Expozitia permanenta "Tezaur Istoric" din cadrul Muzeului National de Istorie a Romaniei va fi redeschisa, dupa doua luni de refacere si modernizare, a declarat directorul general al institutiei, Ernest Oberlander Tarnoveanu.

Evenimentul este primul dintr-o serie ce marcheaza aniversarea a 40 de ani de la infiintarea MNIR, la 8 mai 1972.

Cea mai importanta expozitie a muzeului accesibila publicului, "Tezaurul Istoric", a fost inchisa intre 28 februarie si 3 aprilie, pentru lucrari de refacere si modernizare.

"In paralel, a avut loc si un amplu proces de imbogatire si modernizare a expunerii, pentru a face expozitia mai accesibila si prietenoasa pentru public. In acest sens a fost achizitionat un numar de vitrine moderne si expuse o serie de piese de mare valoare istorica si artistica, unele inaccesibile publicului larg in ultimii 10 ani, sau care nu fusesera expuse niciodata precum: superbele tezaure princiare getice de la Agighiol, Peretu, Poroina si Craiova (sec. IV a. C.), tezaurele dacice de la Sancraieni, Surcea, Coada Malului, Herastrau si Senereus (Sec. II-I a. C.) sau tezaurele de la Cosoveni (sec. V-VII p. C.)", a precizat Ernest Oberlander Tarnoveanu.

De asemenea, in noua formula de prezentare vor fi expuse cateva capodopere ale artei metalului pretios din epoca moderna, intre care o rafinata fructiera, donata de regina Marii Britanii - Victoria - cu ocazia casatoriei nepoatei ei Maria, cu principele mostenitor al Romaniei - Ferdinand, o alta eleganta si rafinata fructiera realizata pentru Casa Regala a Romaniei de catre marele bijutier german - Paul Telge, precum si un set de birou care a apartinut reginei Maria, sau doua casete de argint care au apartinut aceluiasi personaj istoric.

Tot in noua expozitie a Tezaurului poate fi admirata Coroana de Otel a regilor Romaniei, realizata cu ocazia proclamarii Regatului, in 1881, la Arsenalul Armatei din Bucuresti din otelul unui tun, marca Krupp, capturat de soldatii romani de la armata otomana in 1877, cu ocazia Razboiului de Independenta.

Pe langa aceste noutati, expozitia va cuprinde mai multe panouri continand informatii privind vechile tehnicii de prelucrare a metalelor pretioase pe teritoriul Romaniei din epoca neolitica (cca. 4500 a. C.), pana in secolul al VII-lea p. C., sau date esentiale privind istoria descoperirii si recuperarii celor mai importante tezaure din colectia muzeului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#expozitie tezaur istoric, #Muzeul de Istorie tezaur, #muzeul istorie tezaur Romania , #Timpul liber