Destinatiile preferate ale turistilor romani in 2011: Bulgaria, Grecia si Ungaria

Marti, 05 Iunie 2012, ora 17:39
2306 citiri
Destinatiile preferate ale turistilor romani in 2011: Bulgaria, Grecia si Ungaria

Cele mai apreciate destinatii de vacanta de catre romani au fost si in 2011 Bulgaria, Grecia, dar si Austria, Turcia sau Marea Britanie. Anul trecut, romanii au facut aproape 4,5 milioane de calatorii.

Pe primul loc in topul preferintelor turistilor romani este Bulgaria. Pe langa litoralul Marii Negre, romanii aleg tara vecina si pentru statiunile montane. Desi 1,49 milioane de romani au calatorit in cursul anului trecut in tara vecina, doar 336.000 au stat doua sau mai multe nopti, restul petrecand o singura noapte. In total, Bulgaria a primit anul trecut 8,7 milioane de turisti straini, fata de 8,37 milioane in 2010.

"Bulgaria este atractiva pentru romani datorita accesului facil, se ajunge repede cu masina, iar preturile sunt mult mai accesibile decat pe litoralul romanesc. Hotelurile pregatesc oferte speciale mai ales pentru sejururi mai mari de patru nopti. Week-end-urile in statiunile bulgaresti sunt la preturi avantajoase si nu se vand la tarife de receptie, pentru a se stimula sejururile de lunga durata. Cu cat stai mai mult, cu atat se imbunatateste oferta", spune Ana Goicea, consultant in turism la agentia Cocktail Holidays, specializata in outgoing, citata de Mediafax.

Grecia: mai putin turisti romani in 2011

O alta tara vizitata de romani, mai ales pentru litoralul sau, este Grecia, unde au ajuns anul trecut aproape 224.000 de turisti romani, in scadere cu 13% fata de 2010, cand au calatorit aproximativ 258.000 de persoane.

Per total insa, numarul turistilor straini in Grecia a crescut anul trecut cu 9,5%, pana la 16,4 milioane de persoane. Cel mai mare furnizor de turisti pentru Grecia este Germania, cu 2,2 milioane de persoane, urmata de Marea Britanie, cu 1,7 milioane de turisti.

Chiar daca anul trecut a scazut fluxul de turisti romani spre Grecia, din cauza imaginii degradate a acestei destinatii, in acest an au aparut pe piata multe pachete la preturi mici si o serie de oferte speciale. Din acest motiv, turoperatorii specializati pe aceasta destinatie anunta cresteri pentru prima parte a acestui an.

Ungaria: 1,1 milioane de turisti romani in 2011

O alta destinatie preferata de romani este Ungaria, care in 2011 a gazduit peste 1,1 milioane de turisti romani, dintre care 174.000 au stat mai mult de patru nopti, iar ceilalti au ales sejururi mai scurte, de 1-3 nopti. Romanii mai calatoresc in Ungaria, mai ales pentru shopping, dar si pentru wellness. Este vorba in mod deosebit de locuitorii din vestul tarii.

In total, Ungaria a fost vizitata in 2011 de 10,2 milioane de turisti straini, dintre care cei mai multi au fost germani (aproape 2,3 milioane de persoane).

Statiunile montane italiene, destinatia preferata a romanilor

Potrivit statisticilor italiene, in aceasta tara au mers in 2011 peste 435.000 de turisti romani, care au stat 1,8 milioane de nopti, adica o medie de patru nopti de persoana. Cifrele au crescut fata de anul precedent cu 12%.

Italia atrage turistii romani atat iarna, in statiunile renumite de schi, precum Cortina D'Ampezzo, dar mai ales vara, in statiunile de pe litoral, incepand cu Caorle, Bibione, Lido di Jesolo sau Rimini.

Germania, destinatie de business

Germania a primit anul trecut peste 170.000 de turisti romani, in crestere cu 15% comparativ cu 2010. La un numar de 465.400 de innoptari, rezulta ca sederea medie a unui turist roman in Germania a fost de 2,7 zile.

Germania este preferata de romanii care au interese economice si de business, cei in tranzit spre alte destinatii de vacanta si/sau spre tari de domiciliu temporar, cum ar fi tarile nordice sau Marea Britanie. Exista si un turism al participantilor la diverse congrese, seminarii etc.

Germania atrage turisti romani si in marile orase precum Berlin, Munchen (pentru festivalul Oktoberfest), Nurnberg, Stuttgart si Frankfurt. Germania are multe expozitii, parcuri tematice si tehnice cu care atrage, de asemenea, un anumit numar de romani. Accesul este facilitat de existenta unor conexiuni de zbor bune.

#turisti romani destinatii, #destinatii turisti romani, #turisti romania , #Timpul liber