Cursurile de actorie, la moda printre corporatisti

Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 00:00
2942 citiri
Cursurile de actorie, la moda printre corporatisti
Atractia teatrului

In ultimii ani, bucurestenii au inceput sa se relaxeze si altfel decat in salile de cinema sau in cafenele. Acestia au descoperit cursurile de pictura, muzica sau actorie.

Unul dintre acesti tineri este Georgiana Dobre, analist financiar in cadrul unei banci din Capitala. Timp de sase luni, aceasta si-a petrecut serile intr-un studio de actorie din subsolul Clubului La Scena, renuntand la distractiile obisnuite.

"In adolescenta, mi-am dorit sa urmez o facultate de teatru, insa vremurile respective nu-mi promiteau o viata prea roz ca actor", povesteste aceasta pentru Business24.ro.

Cand a aflat de cursurile organizate de un grup de actori si regizori, reuniti sub numele de Teen Media, aceasta nu a mai stat pe ganduri. Avea sansa de a gusta putin din viata de actor si de a privi teatrul altfel decat din scaunul de spectator.

Ce inseamna actoria?

Initial, Georgiana s-a simtit fascinata de noul ei statul, de "actrita amatoare". Faptul ca lucra cu oameni pe care restul lumii ii vedea doar pe scena si ca auzea discutii firesti despre Maia Morgenstern sau George Mihaita o facea sa simta ca a intrat intr-o lume de basm.

Mai tarziu, avea sa afle ca sa fii actor inseamna mult mai mult decat sa ai o capacitate mare de memorare si sa stii sa minti frumos. Din grupa ei faceau parte oameni complet diferiti: avocati, elevi, politisti, agenti comerciali sau ingineri.

"Daca ii analizai, reuseai sa identifici in fiecare cate o tipologie. Fiecare avea cate o teama. Unii vorbeau prea mult, altora le era frica sa vorbeasca", mai spune Dobre.

Drumul pana pe scena

In prima parte a cursului, elevii au trecut prin fel de fel de teste pentru a invata sa treaca peste trac, sa aiba incredere in colegii de trupa sau sa isi controleze tonul si volumul vocii. A urmat alegerea piesei, o compilatie ce purta semnatura marelui Matei Visniev, impartirea de roluri, memorarea replicilor si multe, foarte multe repetitii.

In cadrul unuia dintre exercitii, profesorul le-a cerut sa mearga pe strada si sa aleaga cate un personaj oarecare: om de afaceri, cersetor, adolescent etc. Elevii trebuiau sa le urmareasca tabieturile si sa le analizeze trasaturile. A doua zi, la cursul de improvizatie, urmau sa fie acel personaj.

O parte dintre colegii Georgianei au renuntat pe parcurs. La restul s-au produs schimbari majore.

"La final, se vedea o schimbare extraordinara in fiecare dintre noi. Parca eram mai atenti la cei din jur, la nevoile lor si la perceptia lor asupra noastra. Invatasem sa scoatem in evidenta ce era mai frumos in noi", mai spune aceasta.

Perioada de actorie si-a lasat o amprenta puternica asupra Georgianei. I-a amintit ca, pana nu demult, avea o gandire libera. Cursul a scapat-o de sterotipuri, de idei preconcepute.

Toate acestea se reflecta foarte mult in viata profesionala. Prezenta pe scena de ajuta sa scapi de orice urma de trac, sa-ti stapanesti emotiile, sa intri in pielea personajului pe care ti-l doresti.

De ce ai urma acest curs?

"Din foarte multe motive. Te scoate din acest cotidian din ce in ce mai sufocant, te ajuta sa uiti de tine, iti ofera o oaza de liniste si de libertate.

Merita sa faci un astfel de curs, fie ca te pregatesti pentru facultatea de teatru, fie ca ai 60 de ani si vreo sa-ti implinesti visul copilariei", conchide Georgiana Dobre.

#curs teatru, #curs actorie, #timp liber, #cariera actor , #Timpul liber