Cinci atractii turistice pe cale de disparitie FOTO

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 18:35
3022 citiri
Cinci atractii turistice pe cale de disparitie FOTO

Colosseumul din Roma, Templul lui Apollo din Bassae, Memorialul Ulysses S. Grant din Washingto, Statuia Libertatii din New York si Marele Sfinx de la Giza sunt cele cinci monumente celebre care risca sa fie distruse de fenomele meteorologice.

Meteorologul Jim Andrews a analizat pentru Huffington Post care sunt sansele ca unele dintre cele mai cunoscute atractii turistice sa fie distruse de vreme, citat de Mediafax .

Colosseumul, Roma, Italia

Realizat intre anii 70 si 80, in timpul domniei imparatilor Vespasian si Titus, Colosseumul, folosit pentru lupte intre gladiatori si alte spectacole publice, este unul dintre cele mai importante simboluri ale Romei.

Construit din piatra si beton, a fost deteriorat, in timp, de cutremure si de hotii de materiale de constructii. Se estimeaza ca putea sa gazduiasca intre 50.000 si 80.000 de spectatori, fiind cel mai mare amfiteatru din Imperiul Roman.

"Desi zapada si temperaturile foarte scazute nu vizeaza frecvent capitala Italiei, atunci cand ninge zapada se topeste de obicei in timpul zilei. Temperaturile scazute din timpul noptii ingheata picaturile de apa, care crapa piatra", spune Jim Andrews.

Templul lui Apollo din Bassae, Grecia

Aflat la o altitudine de 1131 de metri, intr-un spatiu ingust, templul a fost proiectat de un arhitect care a lucrat si la Partenonul din Atena.

"Peninsula Peloponez este un loc relativ umed, din cauza muntilor. Desi se afla la aproape aceeasi latitudine ca si orasul Boston, Massachusetts, climatul mediteranean face ca temperaturile sa nu coboare prea mult", spune Andrews.

Memorialul Ulysses S. Grant, Washington D.C., Stale Unite ale Americii

Statuia generalului Grant, calare pe calul Cincinnati, are peste 5 metri inaltime si este realizata din bronz. Platforma pe care este asezata statuia este realizata din marmura de Vermont si are 77 de metri lungime si 22 de metri latime, iar piedestalul are o inaltime de sapte metri.

Bronzul este un aliaj de cupru, in general cu staniu, care, expus la intemperii, se oxideaza si capata o culoare verzuie. "Acidul carbonic este prezent in mod natural in apa de ploaie si, in contact cu statuia care contie cupru, provoaca acele pete. Temperaturile ridicate grabesc uzura si pagubele", spune Andrews.

Statuia Libertatii, New York, Statele Unite ale Americii

Avand o inaltime de 46 de metri fara soclu si 93 de metri cu soclul din piatra, Statuia Libertatii este o sculptura neoclasica daruita americanilor de catre poporul francez, pentru a comemora independenta SUA.

In contact cu aerul atmosferic, pe suprafata cuprului se formeaza un strat de cabonat de cupru, care este raspunzator pentru culoarea verde a statuii. "Apa de ploaie reactioneaza cu acesta si, in timp, il poate dizolva ", spune Jim Andrews.

Marele Sfinx de la Giza, Egipt

Sfinxul de la Giza este cea mai mare statuie monolitica din lume, realizat dintr-o singura bucata de calcar, si la 73.5 metri lungime si 19.3 metri latime si 20.22 metri inaltime.

" In desert, intr-un mediu atat de expus, lucrurile se misca, mai ales cand bate vantul tare. Nisipul suflat spre constructie produce pagube. Este un fel de sablare", spune Andrews.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#monumete istorice, #atractii turistice, #monument istoric Grecia , #Timpul liber