Vocea savantului Stephen Hawking, pe noul album Pink Floyd

Joi, 09 Octombrie 2014, ora 13:30
1441 citiri
Vocea savantului Stephen Hawking, pe noul album Pink Floyd
radiomesias.cl

Legendarul grup britanic Pink Floyd va lansa pe 7 noiembrie primul album de studio din ultimii 20 ani, "The Endless River", fara fostul sau lider Roger Waters, dar cu un colaborator neasteptat, astrofizicianul Stephen Hawking, care poate sa vorbeasca doar cu ajutorul unui computer.

Potrivit unor informatii publicate in avans pe internet, unul dintre cantecele de pe acest album, produs de casa de discuri Columbia Records, si care este unul dintre cele mai asteptate materiale discografice ale anului, este intitulat "Talkin' Hawkin'", transmite Mediafax.

Stephen Hawking, care este complet paralizat din cauza unei scleroze laterale amiotrofice, a aparut deja in calitate de "solist" pe albumul precedent al grupului Pink Floyd, "The Division Bell", lansat in 1994. Savantul britanic se exprima cu ajutorul unui computer, iar vocea lui poate fi auzita in piesa "Keep Talking" rostind urmatoarele cuvinte: "Timp de multe milioane de ani, oamenii au trait precum animalele. Apoi s-a produs ceva care a eliberat puterea imaginatiei noastre".

Richard Wright, claparul si membrul fondator al grupului, decedat in 2008, a compus 12 dintre cele 18 cantece incluse pe noul album.

Roger Waters nu a participat la proiect

In schimb, fostul lider al trupei, Roger Waters, care a parasit Pink Floyd in 1985, nu a participat la acest proiect.

Stephen Hawking, care se deplaseaza cu ajutorul unui scaun cu rotile si comunica prin intermediul unui computer si a unui sintetizator vocal, a fost diagnosticat cu o maladie neuronala degenerativa (scleroza laterala amiotrofica) la varsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus in acel moment ca mai avea de trait cel mult doi sau trei ani. Ajuns in prezent la varsta de 72 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciati oameni de stiinta din lume, fiind cunoscut pentru lucrarile sale despre gaurile negre si pentru cartea sa "Scurta istorie a timpului" ("A Brief History of Time"), devenita un bestseller international.

Fostul sef al catedrei de matematica de la Universitatea Cambridge, un post detinut in trecut si de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat in trecut din cauza comentariilor sale despre religie.

Cartea sa intitulata "The Grand Design", lansata in 2010, a provocat un scandal urias in randul liderilor religiosi, deoarece Hawking sustinea in acest volum ca nu este nevoie de o forta divina pentru a explica aparitia Universului.

Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic in 1982 si este membru al Academiei de stiinte americane.

Pink Flyod a marcat de curand implinirea a 20 de ani de la lansarea legendarului "The Division Bell", al 14-lea si totodata ultimul album de studio al grupului, printr-un box set aniversar, care a ajuns in magazine pe 1 iulie.

Infiintat in 1965, de Roger Waters, Nick Mason, Richard Wright si Syd Barrett, carora li s-a adaugat David Gilmour, in 1967, grupul Pink Floyd a lansat 14 albume de studio si s-a destramat in 1996. Trupa Pink Floyd a devenit celebra gratie unui rock progresiv si psihedelic, in anii 1960 si 1970, si a lansat o serie de materiale discografice intrate in legenda, precum "Dark Side Of The Moon" (1973), "Wish You Were Here"(1975), "Animals"(1977) si "The Wall" (1979).

Reintalnire in ciuda tensiunilor

Relatiile dintre membrii fondatori ai grupului au devenit tensionate in ultimii ani, insa acestia au acceptat sa se reintalneasca si sa cante din nou impreuna pentru concert urias sustinut in Hyde Park din Londra in 2005, intitulat "Live 8". Richard Wright, claparul trupei, a murit in 2008, la varsta de 65 de ani.

Numele formatiei a fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame din SUA in 1996 si in Music Hall of Fame din Marea Britanie in 2005. Trupa a vandut peste 250 de milioane de albume in lumea intreaga.

Printre premiile obtinute de Pink Floyd se numara un Grammy pentru albumul "The Wall", in 1980, un BAFTA pentru piesa "Another Brick in the Wall (Part 2)" din filmul "The Wall", in 1982, si un alt Grammy pentru "Marooned" in 1995. In 2008, regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei a acordat formatiei Pink Floyd premiul Polar Music pentru contributia la dezvoltarea muzicii moderne. La ceremonie au participat Waters si Mason.

Celebrul album "The Wall" al grupului britanic, avand la baza personajul Pink, inspirat din viata si experientele lui Roger Waters, trateaza teme complexe, precum izolarea si alienarea, fiind puternic influentat de filosofia pacifista.

#Pink Floyd piesa Stephen Hawking, #Stephen Hawking inregistrare piesa Pink Floyd , #Stiri Lifestyle