Vioara lui Enescu ramane inca 5 ani la Gabriel Croitoru

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 20:23
3206 citiri
Vioara lui Enescu ramane inca 5 ani la Gabriel Croitoru

Violonistul Gabriel Croitoru a primit in folosinta pentru inca cinci ani vioara Guarnieri care i-a apartinut lui George Enescu, in urma unui concurs organizat, vineri, de Muzeul "George Enescu" din Capitala si Ministerul Culturii, au declarat organizatorii.

Gabriel Croitoru, singurul candidat inscris la concurs, a obtinut un punctaj de 9,93 la cele doua probe: interpretarea unor lucrari din repertoriul lui George Enescu si proiectul de folosire a viorii in urmatorii cinci ani.

Vioara Guernieri, care i-a apartinut lui George Enescu si care se afla in patrimoniul muzeului bucurestean, i-a mai fost data in folosinta lui Croitoru, pentru trei ani, in 2008, si atunci violonistul fiind singurul inscris la concurs.

Cunoscuta sub numele de "Catedrala", pentru acordurile sale impunatoare, vioara dateaza din 1731 si poarta semnatura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai cunoscuti lutieri cremonezi. Aceasta origine ii justifica valoarea, comparabila doar cu instrumentele realizate de Stradivari.

Dupa moartea lui Enescu, sotia sa, Maria Cantacuzino Enescu, a donat statului roman atat Palatul Cantacuzino, care adaposteste Muzeul National "George Enescu", infiintat in 1956, cat si obiectele personale care au apartinut maestrului, si care pot fi vazute la muzeul de pe Calea Victoriei din Bucuresti.

Nascut in 1966, Gabriel Croitoru este absolvent al Liceului de Muzica "George Enescu" din Capitala (1983), licentiat al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti (1987) si doctor in muzica la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti (2006).

A avut peste 1.000 de aparitii in concert, pe scenele tuturor filarmonicilor din Romania si in intreaga lume. A sustinut recitaluri in Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Ceha, China, SUA, Bulgaria, Ungaria si Romania.

#Guarnieri vioara Enescu, #concurs vioara Enescu, #Ministerul Culturii concurs vioara , #Stiri Lifestyle