Ursuletii Koala ar putea cadea victima incalzirii globale

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 10:51
1572 citiri
Ursuletii Koala ar putea cadea victima incalzirii globale

Koala ar putea disparea din Australia, cazand victima incalzirii climatice, daca nu se intreprinde nimic "de urgenta" pentru plantarea de copaci care sa fereasca animalele de canicula si de eucalipti, cu care se hranesc, avertizeaza un studiu australian publicat joi si reluat de AFP.

Mathew Crowther de la Universitatea din Sydney a observat prin satelit 40 de koala din New South Wales, timp de trei ani, studiindu-le habitatul si alimentatia. El a aratat cum se refugiaza koala in timpul zilei in copacii inalti, ajunsi la maturitate si al caror frunzis protejeaza animalul de caldura si de incendii. "Cercetarile noastre confirma ca koala se adapostesc in timpul zilei in diferite tipuri de copaci, iar noaptea merg sa se hraneasca in eucalipti", explica cercetatorul.

"Am mai observat ca, cu cat este mai cald ziua, cu atat koala cauta copaci cu frunzis mai des ca sa scape de temperaturile ridicate", adauga el.

Un sfert din populatia de koala studiata a disparut la canicula din 2009, cifra alarmanta pentru oamenii de stiinta, "tinand seama de frecventa tot mai mare a fenomenelor climatice extreme". Potrivit centrului de studii asupra climei, Climate Council, luna septembrie 2013 a fost cea mai calda in Australia de cand au inceput masuratorile meteorologice, temperaturile fiind cu 2,75 grade mai mari decat media.

Emblema a Australiei, koala a fost inclusa anul trecut printre speciile care trebuie protejate in mai multe regiuni australiene, unde supravietuirea sa este amenintata de dezvoltarea oraselor, circulatia masinilor, cainii domestici si boli. Este categoria imediat inferioara celei de specie "in pericol", potrivit listei Uniunii internationale pentru conservarea naturii (UICN).

Inainte de sosirea colonistilor britanici, in 1788, existau in jur de 10 milioane de exemplare de koala, care au fost vanate masiv pentru blana lor groasa in anii 1920. Populatia a scazut astfel drastic, fiind apreciata in prezent la 43.000 de exemplare in libertate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#disparitie ursuleti Koala, #Koala incalzire globala, #Koala Australia, #incalzire clima Australia Koala, #animale cale disparitie , #Stiri Lifestyle