Unde incepe si unde se termina libertatea fiecaruia in viata de cuplu

Sambata, 10 Iunie 2017, ora 10:05
1305 citiri
Unde incepe si unde se termina libertatea fiecaruia in viata de cuplu
Foto: Arhiva Pixabay

Daca, intr-un cuplu, cei doi fac totul impreuna, e posibil ca identitatea fiecaruia sa se piarda pe drum. E foarte posibil sa se instaleze si dependenta. Daca, dimpotriva, ajung sa faca totul separat, instrainarea si chiar despartirea sunt la doi pasi distanta.

Si atunci cum e bine?

Din pacate, cele doua extreme sunt atat de comune, incat poti spune ca ele sunt normalitatea, explica pentru Ziare.com George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro).

Si da, se ajunge foarte usor la tensiuni care pot escalada pana la desfacerea acelui cuplu, explica psihoterapeutul.

La momentul la care se intra in relatia de cuplu, se aduce cu sine stilul de viata anterior, imaginea formata despre cuplu in familia de origine, o serie de asteptari de la sine, dar mai ales de la partener.

Exista si posibilitatea in care cei doi pun bazele unei afaceri impreuna si atunci, din cuplu, devin exclusiv parteneri de afaceri.

"Principiul care nu trebuie uitat este acela ca este imperios necesar sa existe un timp pentru ea, unul pentru el si unul pentru cuplu, iar, daca este cazul, si timp pentru familie", explica George Chiriacescu.

Proportiile timpului petrecut impreuna si timpului rezervat fiecaruia in parte se stabilesc de la cuplu la cuplu si depind de valorile celor doi si de stilul lor de viata. "Este important sa se stie clar care sunt valorile cuplului, dar si care sunt ale fiecaruia in parte. Trebuie sa existe interese comune, dar la fel de important este ca fiecare sa aiba propriile interese, inclusiv daca asta inseamna sa stea singur", e de parere psihoterapeutul.

Concentrarea doar pe sine duce la instrainare. Insa si a respecta spatiul privat al partenerului nu inseamna a-l abandona, atrage atentia specialistul.

"Desigur, munca poate sa manance multe resurse, si de energie si de timp, dar nu trebuie uitat si care este scopul pentru care lucram (fie ca angajat, fie ca antreprenor).

Daca scopul este acela de a ajunge sa te simti bine langa cei din jur, atunci este important sa nu ii pierzi pe drum. Altfel, o sa te trezesti singur", puncteaza specialistul.

Pe de alta parte, cuplurile care stau tot timpul impreuna, care nu isi lasa spatiu, astfel incat cei doi nu au posibilitatea sa se regaseasca pe ei insisi, pot experimenta stari de sufocare. Din lipsa curajului de a se descurca singuri pot aparea multe sentimente de inferioritate, explica psihologul.

Infidelitatea poate parea o "solutie"

Din ambele... citeste mai departe despre "Unde incepe si unde se termina libertatea fiecaruia in viata de cuplu" pe Ziare.com

#probleme de cuplu, #activitati comune cuplu, #activitati separate cuplu, #dependenta cuplu, #cauze infidelitate, #psihoterapeut cuplu George Chiriacescu , #Stiri Lifestyle