Un dispozitiv medical inspirat din filmul "Star Trek" ar putea fi folosit de astronauti

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 10:45
1445 citiri
Un dispozitiv medical inspirat din filmul "Star Trek" ar putea fi folosit de astronauti

"Regenerator epidermic", cel care a regenerat celulele comandantului Riker intr-un episod din serialul "Star Trek: The Next Generation", ar putea deveni realitate la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS).

NASA a semnat un contract pentru a crea "noi dispozitive biotehnologice", inclusiv un sistem care construieste celule umane in 3D si un altul care trateaza durerile pe cale externa, potrivit Mediafax.

Primul dintre aceste dispozitive, denumit BioReplicates, va permite medicilor sa obtina modele 3D ale tesutului uman, care vor fi utilizate apoi pentru testarea unor medicamente si a unor produse cosmetice.

Aceasta noua inventie va creste "siguranta si eficienta" testelor actuale si va aduce in plus "o acuratete si o fiabilitate mai mare si o mai buna eficienta a costurilor". Potrivit NASA, noua tehnologie va contribui, totodata, la reducerea testelor realizate pe animale.

Dispozitivul va functia intr-un mod similar cu "regeneratoarele epidermice" folosite in serialul "Star Trek", iar modelele viitoare ar putea intr-o buna zi sa vindece instantaneu o gama vasta de rani si afectiuni.

Cel de-al doilea dispozitiv, denumit Scionic, ar putea fi inclus intr-o serie de aparate medicale care ar putea trata pe cale externa inflamatiile si durerile de la nivelul oaselor si muschilor.

De exemplu, aceste aparate ar putea atinge pielea si sa impulsioneze functiile naturale analgezice ale organismului, fara a se folosi medicamente. NASA spune ca este interesata de potentialul pe care aceste tehnologii il prezinta in domeniul regenerarii oaselor si muschilor.

In timpul zborurilor spatiale indelungate, de exemplu, astronautii dezvolta osteopenie - o afectiune ce consta in scaderea masei osoase si musculare si a densitatii osoase. Agentia Federala Spatiala Rusa a creat deja o tehnologie care functioneaza intr-un mod similar cu dispozitivul Scionic creat de GRoK Technologies.

Denumit Scenar, dispozitivul rusesc foloseste un semnal electric de intensitate moderata atunci cand este plasat deasupra zonelor corporale dureroase ale unei persoane.

#dispozitiv medical NASA, #dispozitiv afectiuni piele , #Stiri Lifestyle