Trecerea de la flirt la hartuire sexuala - care este portretul celui care agreseaza

Duminica, 22 Octombrie 2017, ora 16:15
1337 citiri

In ultimele zile subiectul hartuirii sexuale este analizat din toate punctele de vedere in intreaga lume, dupa aparitia celebrului caz de la Hollywood.

Am stat de vorba cu psihologul clinician si psihoterapeutul adlerian George Chiriacescu si am incercat sa clarificam care este punctul din care se poate vorbi despre hartuire sexuala, dar si care este portretul robot al celor care agreseaza.

"Exista o diferenta legata de definirea personala sau la nivelul bunului simt comun, despre ce inseamna hartuire sexuala si ce se regaseste, de exemplu in codul penal, unde se face referire la existenta repetitiei actului si este legata de solicitarea unor favoruri de ordin sexual drept conditie pentru alte beneficii.

Practic, chiar daca a existat un singur eveniment, iar el s-a produs intre oameni care nu se cunosc, in locuri care pot fi publice si nu implica conditionarea unui beneficiu ulterior, el poate fi perceput de individ ca fiind hartuire", a declarat psihologul pentru Ziare.com.

In multe cazuri, cei care hartuiesc se ascund in spatele unui flirt, acesta fiind un alt aspect pe care il lamureste specialistul.

"Si aici este vorba tot de definitia personala. Sunt indivizi, femei sau barbati, care isi doresc sa fie abordate mai 'dur', 'mai pe fata' si, evident, cele care dispretuiesc acest tip de comportament. Probabil diferenta este data de modul in care il percepi pe cel care vine cu aceste avansuri, plus faptul de a te pune pe un picior de inferioritate, de te simti rusinat sau chiar in pericol.

Ce este de retinut este faptul ca si acele persoane care sunt adeptele unui comportament mai fara perdea, daca sunt abordate de persoane care le repugna, se pot simti la fel de hartuite.

In general, sentimentul de a fi hartuit este dat de o serie de emotii negative, de depreciere si injosire, eventual, spaima resimtite de un individ in urma unor avansuri cu tenta sexuala, verbale, fizice sau atitudinale", a punctat George Chiriacescu.

Evenimentele de la Hollywood au dus la crearea campaniei #metoo, un hashtag folosit de femeile care au povestit cum au fost hartuite sau abuzate. Pe langa oamenii care le-au sustinut pe acestea au existat si persoane care s-au intrebat de ce au ales sa taca pana in acest moment.

"Frica si rusinea sunt cel mai des intalnite justificari. Iar pe langa acestea sunt si acele opinii, explicite sau nu, ca ceea ce li se intampla este ceva normal si poate chiar sa se astepte la asa ceva. Din pacate, tipul acesta de ganduri ...citeste mai departe despre "Trecerea de la flirt la hartuire sexuala - care este portretul celui care agreseaza" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#hartuire sexuala birou, #hartuire sexuala , #Stiri Lifestyle