Telescopul spatial european Planck si-a incheiat misiunea

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 15:25
1867 citiri
Telescopul spatial european Planck si-a incheiat misiunea
Telescopul Planck. Sursa foto: European Space Agency

Dupa ce a cautat timp de peste 4 ani cele mai vechi dovezi cu privire la evolutia Universului, telescopul european Planck Space Observatory si-a incheiat misiunea miercuri, conform unor oficiali din cadrul Agentiei Spatiale Europene (ESA).

Acest telescop spatial a fost lansat in mai 2009 cu misiunea de a studia radiatia cosmica de fundal, cea mai veche radiatie luminoasa din Univers, ce a aparut la doar 380.000 de ani dupa Big Bang, explozia primordiala care a dus la nasterea Universului.

Reprezentantii ESA au descris observatorul Planck ca pe un fel de "masina cosmica a timpului" datorita capacitatii sale de a privi inapoi in istoria Universului. Ultima comanda, cea de oprire, a fost transmisa spre telescopul Planck miercuri la ora 12:10:27 GMT.

"Cu multa tristete anuntam incheierea misiunii telescopului spatial Planck, dar, in acelasi timp trebuie sa sarbatorim incheierea cu succes a acestei misiuni", a declarat Steve Foley, managerul de operatiuni al misiunii din cadrul European Space Operations Center din Darmstadt, Germania.

Ce realizari a avut telescopul Planck

Printre principalele reusite ale telescopului spatial Planck se numara realizarea celei mai exacte harti a radiatiei cosmice de fundal - de fapt cea mai buna fotografie a Universului in perioada "copilariei" sale.

La inceputuri, materia din Univers era mult prea fierbinte si prea densa pentru a putea fi strabatuta de lumina. Harta obtinuta cu ajutorul telescopului Planck i-a ajutat pe astronomi sa calculeze cu mai multa exactitate varsta Universului. In luna martie, atunci cand a fost prezentata aceasta noua harta a radiatiei cosmice de fundal, s-a anuntat ca Universul este cu 100 de milioane de ani mai batran decat s-a crezut initial, avand varsta de 13,82 de miliarde de ani.

Telescopul spatial Planck este echipat cu doua instrumente puternice: Instrumentul pentru Frecvente Inalte (High Frequency Instrument - HFI), care poate detecta un spectru al frecventelor intre 30 GHz si 70 GHz, si respectiv Instrumentul pentru Frecvente Scurte (Low Frequency Instrument - LFI), care poate detecta un spectru al frecventelor intre 100 GHz si 857 GHz. Ambele instrumente au reusit sa duca pana la capa cinci cicluri de observare completa asupra cerului, desi obiectivul initial al misiunii era de doar doua astfel de cicluri.

Telescopul era echipat si cu un sofisticat sistem de racire, fapt ce i-a permis operarea in conditii de temperatura apropiate de zero absolut, cu doar o zecime de grad mai ridicate decat - 273.15 grade Celsius. Mentinerea acestui complex instrument de cartografiere a Universului la temperaturi atat de reduse a fost necesara pentru ca senzorii telescopului sa poata detecta caldura din unele dintre cele mai reci zone ale Universului, fara ca aceste date sa fie contaminate de caldura proprie a telescopului.

In ianuarie 2012 HFI si-a terminat rezerva de heliu lichid pentru racire de care avea nevoie pentru a mentine aceste temperaturi scazute. LFI a dispus de suficient lichid de racire pentru a ramane operational pana la 3 octombrie 2013.

Odata cu intrarea in etapele de incheiere a misiunii telescopului Planck, in luna august, acesta a fost indepartat de pe orbita pe care opera in jurul Punctului Lagrange 2 (L2) - un loc unde atractia gravitationala a Pamantului este resimtita aproximativ egal cu cea a Soarelui - trecand pe o orbita la mare distanta in jurul Soarelui. In ultimele saptamani, telescopul a fost pregatit pentru hibernare si s-a folosit tot combustibilul de care mai dispunea pana la oprirea transmitatorului.

Planck a fost lansat alaturi de o sonda orbitala geamana, telescopul Herschel, care si-a incheiat misiunea in luna aprilie si a fost oprit la 17 iunie.

"Planck ne-a oferit o noua fereastra spre a intelege materia care formeaza Universul nostru si modul in care acesta a evoluat", a comentat Jan Tauber, cercetator in cadrul misiunii Planck.

#Telescop Plank, #evolutie univers, #telescoape spatiale , #Stiri Lifestyle