Astronomii studiaza o galaxie de doua ori mai mare decat Calea Lactee

Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 09:31
4895 citiri
Astronomii studiaza o galaxie de doua ori mai mare decat Calea Lactee

Telescopul Hubble a observat un halou la periferia galaxiei Alpha Centaur, aceasta fiind cea mai indepartata zona a unei galaxii eliptice explorate vreodata, dupa cum a informat marti Agentia Spatiala Europeana (ESA), citata de EFE.

Studiul, care va furniza informatii asupra formarii, evolutiei si compozitiei acestei galaxii, a fost realizat sub conducerea Marinei Rejkub, de la Observatorul European de Sud, situat in Garching (Germania).

A fost explorata o zona cu lungimea de 450.000 de ani lumina si latime de 295.000 de ani lumina, conform studiului publicat marti de revista on-line Astrophysical Journal, informeaza AFP. Prin comparatie, diametrul galaxiei noastre, Calea Lactee, este de aproximativ 120.000 de ani lumina.

Cercetatoarea Laura Greggio de la Instituto Nacional de Astronomia de Italia (INAF), coautoare a studiului, a explicat ca inca nu a fost atinsa limita haloului galaxiei Alpha Centaur si nici nu a fost detectata cea mai veche generare de stele.

Numita si NGC 5128, galaxia Alpha Centaur este situata la aproximativ 12 milioane de ani lumina de Terra, in constelatia Centaurului si este galaxia eliptica cea mai apropiata de Calea Lactee.

Dezvoltat de NASA si de ESA, telescopul spatial Hubble a fost lansat in 1990. Succesorul lui, James Webb, mult mai puternic, ar urma sa fie lansat in 2018.

#telescop Hubble, #galaxia Alpha Centaur, #explorare spatiu cosmic , #Stiri Lifestyle