Tallinn, prima capitala din lume unde locuitorii circula gratuit cu transportul public

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 11:07
1856 citiri
Tallinn, prima capitala din lume unde locuitorii circula gratuit cu transportul public

Tallinn este, de trei luni, prima capitala din lume care a introdus gratuitatea transportului public pentru toti cei 425.000 de locuitori. Oficialii locali saluta experimentul drept un succes, chiar daca scepticii il numesc o "smecherie" preelectorala costisitoare si populista, noteaza joi Associated Press.

Initiativa i-a apartinut primarului Edgar Savisaar, care si-a propus sa reduca poluarea si aglomeratia in trafic, dar si sa vina in ajutorul celor mai saraci locuitori ai capitalei.

Viceprimarul Taavi Aas afirma ca rezultatele experimentului, care va costa municipalitatea 12 milioane de euro anual, au depasit asteptarile. Numarul pasagerilor a crescut cu 10%, iar cel al automobilelor din trafic s-a redus cu 15%, sustine autoritatea de transport din Tallinn.

Un recent sondaj de opinie comandat de primarie a aratat ca noua din zece locuitori sunt multumiti de proiect.

"Oamenii circula acum mai mult prin oras la sfarsit de saptamana. Aceasta inseamna si ca ei cheltuiesc mai multi bani, ceea ce stimuleaza economia", afirma Taavi Aas.

Pentru a beneficia de gratuitate pe autobuze, troleibuze si tramvaie, o persoana trebuie sa faca dovada ca este locuitor inregistrat al Tallinnului. In schimbul a doi euro, primeste un card de transport, pe care trebuie sa il valideze la aparatele electronice instalate in fiecare mijloc de transport. Nevalidarea atrage o amenda de pana la 40 de euro in cazul unui control.

Dezvoltarea tehnologica a tarii a usurat implementarea infrastructurii tehnice

Pe de alta parte, se asteapta ca programul sa genereze venituri municipalitatii prin faptul ca cerinta de inregistrare aduce capitalei Tallinn tot mai multi locuitori platitori de taxe.

Calculele municipalitatii arata ca 40.000 de oameni care locuiesc si lucreaza in Tallinn sunt inregistrati in alte localitati. De la 1 ianuarie insa, 5.000 de noi rezidenti s-au inregistrat in Tallinn, fata de 3.600 in intreg anul 2012.

In plus, instalarea sistemului a fost "floare la ureche" in Estonia, tara cu un inalt nivel tehnologic, locul de nastere al Skype si pionier al sistemului de vot online.

Tallinn nu este insa un pionier al transportului public gratuit. Mai multe orase mici din Europa, precum Hasselt din Belgia si Colomiers din Franta, l-au experimentat, ca si cateva orase din China. La New York, primarul Michael Bloomberg s-a gandit la aceeasi idee. Dar Tallinn este prima capitala si orasul cel mai mare, dupa Changning din centrul Chinei, care a introdus transportul public gratuit, subliniaza viceprimarul Aas.

#transport public gratuit, #transport public Talinn, #transport public Europa , #Stiri Lifestyle