Sturionii salbatici din Romania vor fi monitorizati, in cadrul unui proiect unic in lume

Joi, 17 Aprilie 2014, ora 13:08
1750 citiri
Sturionii salbatici din Romania vor fi monitorizati, in cadrul unui proiect unic in lume

Proiectul 'Evaluarea supravietuirii si raspandirii in Marea Neagra a puilor de sturion din speciile amenintate critic lansati in Dunarea Inferioara 2013-2015' finantat din Fondul European de Pescuit, este unul unic in lume si urmareste popularea cu sturioni a Dunarii, in conditiile in care, dintre toate statele europene riverane Dunarii, doar Romania si Bulgaria mai au in apele teritoriale exemplare de sturioni salbatici.

Potrivit dr. ing. Radu Suciu, cercetator in cadrul Institutului National Delta Dunarii din Tulcea, proiectul, inceput in 2013 si preconizat a se incheia in primavara lui 2015, presupune popularea cu cate 100.000 de exemplare de sturion, anual, in vederea refacerii acestei specii aflata pe cale de disparitie.

Totodata, proiectul urmareste si efectele popularii Dunarii cu exemplare de sturion, actiune realizata de Romania in perioada 2006-2009 si reluata, apoi, prin proiect european, din anul 2013.

"In 2006, statul roman a introdus interdictia de pescuit a sturionilor, din cauza numarului din ce in ce mai mic al pestilor, aflati pe cale de disparitie. Din 2006 si pana in 2009, statul roman a eliberat in Dunare, in total, 430.000 de pui de sturion, insa din 2010, de cand a aparut criza, acest proiect s-a oprit. Abia in 2013 a reinceput popularea cu sturion, realizata tocmai prin acest proiect european", a declarat Radu Suciu.

In urma cu opt ani, cand s-a introdus interdictia la pescuit, statul roman a estimat ca in 2016 populatia de sturion se va fi refacut, motiv pentru care s-ar putea ridica 'moratoriul sturionilor', pentru a se relua pescuitul acestui peste. Acum, prin acest proiect european, specialisti veniti din diverse tari riverane Marii Negre si Dunarii-Ucraina, Georgia, Turcia, Bulgaria, Serbia si Romania-vor evalua si impactul actiunilor de populare a apelor cu sturioni si daca 2016 este, intr-adevar, anul in care in Romania s-ar putea relua pescuitul acestui tip de peste.

"Deocamdata nu ne putem exprima daca se va relua sau nu pescuitul", a spus Radu Suciu, adaugand, ca, totusi, termenul de 2016 se stabilise in ideea in care nu s-ar fi facut nici o pauza de populare cu puiet, lucru care insa nu s-a respectat, avand in vedere sincopa din perioada 2009-2013.

Profesorul universitar Tudor Ionescu de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati, expert in cadrul proiectului, a vorbit si despre braconajul de pe Dunare, prin care circa 20% din puietul de sturion lansat in apa este pierdut. "Ca si in cazul jafului din paduri, asa se petrece si in apa. Numai ca in paduri raman cioatele de la copaci, pe cand in Dunare nu se vad urmele distrugerii"+, a spus Tudor Ionescu.

#proiect monitorizare sturionilor salbatici, #proiect populare sturioni Dunare, #sturioni salbatici , #Stiri Lifestyle