Sediul ONU: Renovare de 2 miliarde de dolari

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 09:00
2366 citiri
Sediul ONU: Renovare de 2 miliarde de dolari

Renovarea sediului Organizatiei Natiunilor Unite pentru Adunarea Generala (ONU) a costat 2 miliarde de dolari, iar imobilul va fi mai ecologic, gratie noilor sisteme de climatizare si a sistemelor de recuperare a apei de ploaie care vor reduce emisiile de carbon cu 45%.

Cladirea ONU a fost inaugurata in 1952 si are 39 de etaje. Imobilul a fost conceput de o echipa internationala de arhitecti, printre care s-au numarat si Oscar Niemeyer si Le Corbusier.

Arhitectul sef, Michael Adlerstein, a explicat ca din cladirea Adunarii Generale a ONU a fost inlaturat suficient azbest, material cancerigen, pentru a acoperi un teren de fotbal cu un strat cu o grosime de 5 metri.

Michael Adlerstein, care a lucrat si la renovarea Statuii Libertatii din New York sau la Taj Mahak in India, a subliniat ca aceasta nu a fost singura provocare a acestui imens santier. Toate aceste lucrari au trebuit sa fie facute in timp ce diplomatii, ministrii si sefii de stat au continuat dezbaterile.

In timpul lucrarilor, Consiliul de Securitate a fost transferat in doua locatii temporare, iar secretarul general Ban Ki-moon si-a mutat biroul intr-o cladire de prefabricate. Ban Ki-moon va reveni la biroul sau de la etajul 38 in luna noiembrie, iar Consiliul de Securitate se va reuni in luna februarie in sala sa istorica.

La fel ca si in 1952, Norvegia va furniza lemnul si stofele pentru decorarea salii istorice a Consiliului de Securitate, Rusia va renova sala de consultari a Consiliului, pe care a finantat-o si in 1952. China, Turcia, Olanda, Danemarca si alte tari se ocupa de decorarea saloanelor, culoarelor sau a altor elemente ale edificiului.

Michael Adlerstein crede ca Le Corbusier si Niemeyer ar fi fost multumiti de acesta renovare. 'Am respectat spiritul proiectului lor arhitectural dar si litera: partile cu caracter istoric, marile vestibule si principalele piese vor avea exact acelasi aer ca si in 1952', a subliniat arhitectul.

#renovare cladire ONU, #costuri renovare cladire ONU , #Stiri Lifestyle