Secretele alegerii unei sticle cu vin de calitate

Luni, 12 Aprilie 2021, ora 17:39
424 citiri
Secretele alegerii unei sticle cu vin de calitate
vin FOTO: pixabay.com

Vinul este o bautura pe cat de complexa, pe atat de rafinata. Alegerea unei sticle cu vin de calitate necesita cunostinte in acest sens si poate fi o sarcina destul de complexa.

Daca toate celelalte preparate sunt gata de servit, insa vinul lipseste, acest articol ii va ajuta pe oameni sa faca cea mai buna alegere, in functie de ocazie. Conform celor de la Raftul Cu Bauturi, varietatea de arome este infinita si poate coplesi pe oricine: rosu, alb, roze, spumant, dulce, sec - fiecare vin are proprietati distincte.

Cele mai importante caracteristici ale unui vin

Culoarea:

Culoarea vinului ales depinde foarte mult de preparatele servite. Pentru fructe de mare sau mese light, precum salatele, vinul alb este cel mai potrivit. In acelasi timp, pentru preparate mai bogate, ce contin carne de porc sau vita, se va servi un vin rosu.

Chiar si perioada din zi si temperaturile de afara influenteaza alegerea culorii. Vinurile spumante, cu precadere, sunt perfecte spre a fi servite in zilele toride de vara, fiind usor racoritoare.

Pigmentul vinului trebuie sa fie destul de puternic. Un vin de calitate trebuie sa aiba o culoare accentuata. Verificarea se poate face si prin sticla indreptata catre lumina.

Aroma:

Una dintre cele mai importante caracteristici este aroma vinului. Aroma vinului trebuie sa fie placuta: notele care se disting cel mai bine intre ele sunt cele florale sau fructate. Daca mirosul vinului este unul neplacut, de pluta, hartie sau otet, vinul nu mai este intr-o stare buna.

Eticheta:

Eticheta spune multe despre vin: in ce an a ajuns in tara si cat timp a fost tinut in supermarket. Un aspect asupra caruia clientii trebuie sa acorde atentie este starea in care se afla sticla: daca dopul de pluta sau eticheta sunt deteriorate/decolorate, inseamna ca la fel va fi si vinul. Cand se observa calitatea indoielnica a etichetei, este de la sine inteles ca sticla a fost expusa razelor soarelui.

Citind eticheta, oamenii pot identifica textura si aroma vinului. Tot aici este mentionat tipul de struguri din care vinul a fost pregatit. Printre strugurii albi, Chardonnay este cel mai popular, avand un nivel moderat de aciditate si note fructate.

Temperatura de pastrare:

Pentru a se asigura ca au cumparat vinuri de calitate, este necesar ca oamenii sa ia in considerare temperatura la care a fost pastrata bautura. Temperaturile scazute de pastrare cresc aciditatea, iar cele prea ridicate o reduc. Temperatura optima la care trebuie pastrata este cuprinsa intre 14-17 grade Celsius, indiferent de culoarea sa.

Continutul de alcool:

In functie de continutul de alcool, bautura va fi mai puternica sau nu. Vinurile cu continut cuprins intre 7,5% si 10,5% sunt usoare, cele intre 10,5 si 12,5 se incadreaza in categoria medie, iar cele peste 12,5 sunt vinuri puternice. Cu cat au un continut mai mare de alcool, cu atat bauturile sunt mai dense.

Sec sau dulce:

In functie de preferintele privind aceste delicatese se va opta pentru vinul sec sau pentru cel dulce. Cu cat este mai sec, vinul are in continut o cantitate mai mica de zahar. Exista vinuri seci, demiseci, dulci si demidulci.

#vin, #vin de calitate, #alegere vin , #Stiri Lifestyle