Sarbatoare la Bruxelles: ia romaneasca, in prim-plan

Luni, 23 Iunie 2014, ora 15:48
2945 citiri
Sarbatoare la Bruxelles: ia romaneasca, in prim-plan

Manifestarile de la Bruxelles prilejuite de Ziua iei romanesti (24 iunie) au debutat in weekend cu spectacole si concerte folclorice organizate de "Diaspora Progresista - Romanian Open Society Abroad (DP-ROSA)", cu sprijinul Fundatiei Valente Umane.

La cea de-a doua editie a celebrarii iei populare, a portului traditional popular romanesc in diaspora, numerosi romani au asistat mai intai la un picnic al iilor, dupa care a urmat un amplu spectacol de dansuri si cantece populare sustinut de tanarul ansamblu folcloric "Flori Muresene" din Simeria (Hunedoara), de solistii Alex Vasiu si Liviu Catanas si de formatia Arhaic.

"Ia, care ne reprezinta, ar putea deveni un brand de tara. Fiecare cusatura reprezinta ceva, si acest lucru trebuie sa-l transmitem lumii intregi. Este foarte frumos ca, macar in aceste zile, in care o sarbatorim ia, sa avem acasa o ie, sa o purtam cu mandrie", a declarat Silvia Olari, coordonator "Diaspora Progresista".

Potrivit acesteia, artistii ansamblului "Flori Muresene" sunt elevi olimpici, cu rezultate exceptionale la invatatura. "Sunt niste copii extraordinari, care sunt intre 12 si 18 ani si poarta cu mandrie ia romaneasca, costumul national, pe care il fac cunoscut peste hotare. In timpul lor liber, in loc sa se joace, prefera sa mearga la repetitii", a adagat organizatoarea.

Trupa Arhaic a luat fiinta acum trei ani dintr-o necesitate, dupa cum marturiseste solistul acesteia, Nicolae Dobos.

"Am considerat ca este necesar sa apara o trupa de genul acesta, din mai multe motive. E foarte trist uneori sa uiti ca tu, ca individ, esti in primul rand cetatean roman. Trebuie sa transmiti poporului roman, din tara si de peste hotare, mesajul patriotic. Noi ne-am cam dezobisnuit sa folosim cuvantul acesta 'patriotic', parca vine dintr-un alt alfabet. Nu. Patriotismul romanesc trebuie sa insemne suflet, sa insemne minte, sa insemne frumos. Noi am venit cu un mesaj pur romanesc si cantecele noastre transmit iubirea de romanism", a aratat Nicolae Dobos.

De la manifestarile romanesti care au avut loc la Citadelle de Namur si la Biserica "Sfanta Patrascheva", nu au lipsit cozonacul, branzoaicele, prajiturile traditionale romanesti.

#ziua iei romanesti, #concerte folclorice Bruxelles, #port traditional popular romanesc , #Stiri Lifestyle