Regele Albert al II-lea al Belgiei a abdicat in favoarea fiului sau Philippe

Duminica, 21 Iulie 2013, ora 13:07
1715 citiri
Regele Albert al II-lea al Belgiei a abdicat in favoarea fiului sau Philippe

Regele Albert al II-lea al Belgiei a abdicat sambata in favoarea fiului sau mai mare Philippe. Albert al II-lea, in varsta de 79 de ani, a semnat actul de abdicare in cadrul unei ceremonii transmise in direct la televiziune, in Palatul Regal din Bruxelles, in prezenta Guvernului si Corpurilor constituite.

Philippe va deveni al saptelea rege al Belgiei, dupa prestarea juramantului, prevazuta la ora locala 12.00 (13.00, ora Romaniei).

Intr-o ultima alocutiune, transmisa in direct la televiziune, Albert al II-lea si-a exprimat "increderea deplina" in Philippe. "Philippe, ai toate calitatile de suflet si inteligenta pentru a servi foarte bine tara noastra in toate noile tale responsabilitati", a spus el.

"Ultima mea recomandare: actionati neobosit in vederea coeziunii Belgiei", le-a spus el politicienilor prezenti.

Cu vocea plina de emotie, Albert al II-lea a surprins asistenta, utilizand o formula familiara franco-engleza pentru a-si exprima afectiunea fata de sotia sa Paola. "Un simplu multumesc si un mare kiss!", i-a spus el. Asezata la cativa metri distanta, Paola si-a sters o lacrima.

Cine este Albert al II-lea

Nascut la 6 iunie 1934, al doilea fiu al lui Leopold al III-lea si reginei Astrid a devenit regele Albert al II-lea pe 9 august 1993, dupa decesul fratelui sau, regele Baudouin, fara copii.

In cursul domniei sale, Albert al II-lea a consacrat multa energie apararii coeziunii tarii, atunci cand un conflict politic intre francofoni si vorbitorii de olandeza s-a agravat, in vara lui 2007, dar si dupa alegerile din iunie 2010.

El a anuntat pe 3 iulie ca a decis sa abdice, invocand o oboseala si starea fragila a sanatatii sale, la varsta de 79 de ani. "Dupa 20 de ani de domnie, consider ca a venit momentul predarii stafetei generatiei viitoare", a declarat el.

#abdicare rege Belgia, #abdicare Albert al doilea, #incoronare print Phillipe Belgia, #monarhii europene , #Stiri Lifestyle